Search This Blog

Loading...

Friday, April 18, 2014

kecantikan itu senipis kulit kita?

Assalamualaikum..

harini nak kongsi berkaitan kulit..

ramai yang menganggap kulit tu anggota pasif.. sebenarnya kulit ni sangat sibuk.. apa yang kelihatan itu menceritakan apa yang tersirat pada keseluruhan badan.
menakutkan kan?
banyak penyakit muncul di kulit sebelum kita benar-benar merasai sakit.
contoh paling mudah..

  1. kulit yang pucat mungkin disebabkan kekurangan zat besi
  2. kulit yamg mudah lebam mungkin disebabkan paras vitamin c yang rendah.
  3. ruang mata yang bengkak menunjukkan gangguan buah pinggang
  4. kurang tidur menyebabkan kulit kurang bermaya
  5. stress menyebabkan kulit menjadi pucat


cuba cek diri kita? rasa-rasa kulit kita sihat ke tak?
untuk memelihara kulit kita memerlukan vitamin asas iaitu

  • vitamin A/ beta karotena
  • protein
  • vitamin B
  • Vitamin E
  • vitamin C
  • laksatif julap

saya akan terangkan serba ringkas untuk setiap satu vitamin yang diperlukan:

Vitamin A- vitamin A membantu mengelakkan pengeluaran bintik putih/ bintik hitam pada permukaan kulit.
selain itu, vitamin A melembapkan kulit terutama pada bahagian siku, lutut , punggung dan belakang tangan
ia juga boleh membantu menghalang penuaan kulit

Kesan kekurangan vitamin A memberi kesan kepada kulit dari segi
- bintik hitam
- bintik putih
- kulit kering dan bersisik
- bonggol kecil pada belakang tangan
- penuaan pra masa

protein- mengukuh dan menegangkan kulit kerana ia mengandungi banyak gentian elastik. jika kita tengah diet, seringkali kulit menjadi kendur.. jadi atasi dengan pemakanan protein yang baik, vitamin c serta b-kompleks

vitamin B- memberi khasiat kepada kulit dari dalaman serta melicinkan garis ketegangan. yang paling best, pemakanan yang konsisten menghasilkan kulit yang cerah dan halus. ia juga bagus untuk memerangi stress dan ramai yang menggelarkan sebagai "vitamin semangat".

kesan kekurangan b-kompleks
- bibir pecah2
- hujung mulut luka/berkudis
- lidah menjadi kemerah-merahan dan berkilat

b- kompleks sangat selamat walau diambil pada dos yang tinggi. ia tersangat penting bagi kecantikan keseluruhan!!!

Vitamin C- membantu pembentukan kolagen. menentang radikal bebas. 
dan yang paling penting jangan ambil asid askorbik mentah. makanan tambahan yang kita ambil harus mengandungi bioflavonoid yang mengiringi vitamin c secara semulajadi. 

lassatif herba- badan kita mengandungin toksin yang banyak hasil pemakanan harian, gaya hidup. 
kesan toksin :
- jerawat berluasa
- kulit terlalu berminyak

jadi, sekali sekala.. ambillah laksatif herba untuk mencuci perut.
jika kita selalu mengamalkan diet tak seimbang, kita akan berterima kasih pada kesan herba ini keatas kulit kita.

semua zat ini boleh didapati daripada pemakanan seharian, 
tetapi jika anda seorang yang sibuk.. dan susah untuk mendapatkan pemakanan seimbang
anda boleh mengambil  set dari shaklee

  • vitamin A/ beta karotena ( carotomax)
  • protein (ESP)
  • vitamin B (B-kompleks)
  • Vitamin E (vitamin E compleks)
  • vitamin C (Sustained release Vitamin C)
  • laksatif julap (Herb-lax)

jika anda mengalami masalah ini.. cepat2 ambil tindakan sekarangni..

SMS/WHATSAPP 017-2101210 untuk konsultasi percuma daripada saya atau shoot me an email at suwmohamed[@] yahoo.com


Thursday, April 17, 2014

kesalahan ketika bersolek??

 Pernahkan anda berasa tidak kena atau kelihatan tidak cantik walaupun sudah bersolek? Puas mengikut tunjuk ajar orang, namun masih juga tidak ada yang kena. Kening jadi tebal, bedak nampak berbelak, gincu comot, dan ada sahaja yang nampak tidak cantik. Sedangkan bila melihat teman yang lain mengenakannya, mereka nampak cantik.

Ini kerana wanita ada yang sesuai bersolek tebal, da nada pula yang lebih sesuai dengan solekan tips. Anda harus bijak dalam bersolek agar tampak lebih cantik pada anda.

Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi dengan anda tentang beberapa kesalahan yang anda lakukan ketika bersolek untuk panduan anda.

Bedak asas
Sebelum memilih bedak asas, anda harus tahu tona kulit anda. Walaupun anda cerah, ada masanya bedak asas berwarna cerah tidak sesuai dengan anda.

Begitu juga bagi anda yang mempunyai kulit hitam manis, belum tentu bedak asas warna gelap 'masuk' dengan warna kulit muka anda. Ketika mahu membeli bedak asas, dapatkan pandangan dari jurujual yang ada.

Mereka boleh mencadangkan warna yang paling sesuai dengan rona kulit anda. Walaupun begitu, jika anda bersendirian ketika membeli bedak asas, anda boleh mengambil sedikit bedak asas tesebut dan sapukan pada rahang pipi anda.

Biasanya rahang mempunyai tona yang sama seperti kulit muka. Jika ia seolah-olah meresap ke dalam kulit wajah anda, maka bedak asas tersebut sesuai.

Untuk mendapatkan sapuan bedak asas yang rata, gunakan span khas. Penggunaan berus juga boleh, tetapi lebih sesuai buat anda yang sudah biasa.

Bedak padat
Sama seperti bedak asas, pemilihan bedak padat juga sama penting. Pemilihannya sama sahaja seperti ketika anda membeli bedak asas. Warna yang paling sesuai untuk kulit adalah satu tona gelap daripada kulit anda, terutamanya buat anda yang mempunyai kulit gelap.

Tersalah beli, sapuan bedak akan tampak berbelak dan berwarna kelabu. Mempunyai kulit cerah juga memerlukan anda untuk memilih bedak padat yang sesuai supaya tidaklah solekan anda terlalu pucat.

Jika anda memiliki kulit cerah, penggunaan BB Cream adalah lebih digalakkan, kemudian baharulah sapukan bedak pada wajah. Penggunaan bedak debu sebagai asas solekan juga tidak menjadi masalah, tetapi sapuannya lebih cantik sekiranya menggunakan berus kabuki.

Monday, April 14, 2014

aktiviti hujung minggu

Assalamualaikum semua.. 
semalam saya sempat kejar mak saya dan nenek saya dalam bisnes untuk coaching and dapatkan semangat..
so sempatla korek2 ilmu mak dan nenek saya dan camne nk susun strategi..

ok.. kat bawah ni mak saya.. azlin atan
(kitorangpunye meeting/ gathering mmg family oriented.. anak sentiasa bersama.. after all.. cari duit untuk anak gak kan?

ni plak nenek saya.. anggun kemana2 saje.. 
iols je yang selekeh hahah

sebenarnya semalam ada kelas pasal cukai.. apa yang boleh dan apa yang tak boleh.. camne nk urus.. semuala.. 
tapi gambar ramai2 xde sebab smlm balik awal.. 
sib baik masa break je amek gambar ngan mak n nenek. 

lepasni ble isi cukai dengan tenAng heheeheh

Kurang minum susu? tulang reput?

Assalamualaikum semua..

Bulan april ni bulan bertuah sebab shaklee buat promosi beli 6 free 1 Ostematrix.. 
so jimat.. bli 6 botol dan percuma botol ke 7.. 

tapi apa itu ostematrix?

Ostematrix mengandungi gabungan sempurna “batu bata-dan-mortar“ untuk membinatulang yang kuat dan sihat.

  1. 1,000 mg (100% DV) kalsium unsur dari sumber alam semula jadi yang paling yang concentrated dan mudah diserap
  2. 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalamtulang dan membantu menguatkan tulang
  3. 400 IU vitamin D (100% DV) untuk merangsang penyerapan kalsium
  4.  Boron dalam jumlah yang disokong secara klinikal untuk membantu metabolismetulang
  5.  Vitamin K membantu mengikat mineral untuk membentuk tulang
  6.  Mangan, copper, dan zink - co-factor yang mengaktifkan enzim yang membantu membina jisim tulang
OsteoMatrix juga membantu
  •  mengekalkan tekanan darah yang normal
  • mengurangkan gejala PMS 
  •  membantu dalam pengecutan otot dan transmisisaraf.
Kenapa anda perlu pilih Ostematrix Shaklee?
  • Nutrien pembinaan tulang yang lengkap
  • Terbukti secara klinikal
  • Mudah ditelan dan mudah diserap badan
  • vitamin semulajadi

untuk bacaan selanjutnya boleh klik link dibawah ini:
  • Fungsi ostematrix, klik disini
  • untuk anda yang sering penat dan ingin kesan yang cepat, boleh klik sini
  • bagi yang sering senggugut, boleh ambil ostematrix juga.. bacaan lanjut boleh rujuk sini
  • susah hati susu merudum semasa period? ada caranya.. boleh rujuk sini
  • apa yang perlu ibu hamil tekankan dalam diet seharian?, boleh baca sini

So kepada sesiapa yang berminat, boleh email kepada saya di suwmohamed@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2101210 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Thursday, March 20, 2014

Energising Soy Protein (ESP)

Assalamualaikum semua..
harini dah 20 hari dibulan Mac 2014.. promosi ESP sedang rancak berjalan.. almaklumlah hot item dalam shaklee ni..

kelebihan ESP dah tentunya banyak dan kalau nk cerita memang tak habis2..
arini saya nak bagi kelebihan ESP secara sepintas lalu dan share testimonial la plak..

kelebihan kepada 5 golongan... jom baca
1. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
2. Lelaki : melindungi dari any disease (heart,cancer,etc)
3. Ibu mengandung : for a healthier pregnancy - well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
4. Ibu yang menyusukan: menambah dan mengekalkan milk supply ; increase berat badan baby healthily
5. Wanita: keanjalan kulit … (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

dan ini plak testimonial
bersalin dengan esp..
Berpantang dengan ESP dan shaklee
Set penyusuan shaklee
Lebih kenyang dengan ESP?
nak lagi?
boleh baca sini
kenapa perlu ambil ESP

untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi saya
sms/whatsapp 017-2101210
atau email suwmohamed@yahoo.com

Wednesday, February 19, 2014

Indahnya bisnes bertuhan

Assalamualaikum semua,

apa khabar semua..
harini saya terpanggil untuk bercerita pengalaman berbisnes saya..
Ya, ia pengalaman yang sangat hebat bagi saya..
Ia bukan sekadar bisnes biasa..
yang saya temui dalam Shaklee..saya temui ketenangan, kebahagiaan
kenapa?

1. korang penah jumpa bisnes MLM yang menekankan aspek kerohanian?
Dalam Shaklee, kami diajar untuk mengukuhkan asas kerohanian..kami diajar untuk meletakkan sepenuh keyakinan kepada Allah.. kami diajar untuk sentiasa bergantung kepada Allah

2. korang penah jumpa bisnes yang setiap kali bonus, leader akan ingatkan untuk mengeluarkan zakat, sedekah kepada keluarga dan ahli terdekat..kemudian barulah reward diri sendiri?
Ya, dalam group shaklee kami.. itulah yang diajar dan dipraktik setiap bulan..setiap kali bonus masuk dalam akaun bank kami.. leader yang kami panggil mak dan nenek akan sentiasa mengingatkan untuk berzakat dan bersedekah.. bukan menyuruh kami menayang2 cek hasil pendapatan jauh skali benda2 berbentuk materialistik..

3. korang pernah jumpa bisnes MLM yang rata2 pemimpinnya memakai tudung labuh, berjubah dan sangat bersahaja? Tiada pakaian beribu2 untuk ditayang semasa event2 walaupun mereka lebih dari mampu?
Ya, dalam shaklee itu yang berlaku.. terutamanya dalam group jutawan kami..

 itu antara pengalaman saya yang hebat semasa berbisnes shaklee ni..
yang bestnya sebab bisnes ni mengajar saya untuk mendekatkan diri dengan Yang Maha Pemberi.. dan awal kemasukan untuk menjual dah berjaya diubah untuk membantu lebih ramai orang lagi..

sejak saya berkecimpung dalam bisnes ni saya dapat rasakan
1. saya lebih positif dari segi pemikiran.. (lebih banyak yang perlu diperbaiki)
2. saya lebih tenang dan gembira..
3. saya dapat menolong keluarga saya dan orang sekeliling saya
4. saya dapat merasakan nikmat yang sukar untuk diucapkan dengan kata-kata..

ya betul.. mungkin bagi sesetengah orang yang anti MLM akan berkata.. " biasalah tu, mestila cakap yang best-best".. tapi hakikatnya bila korang betul2 berada didalamnya terutamanya group kami..korang sendiri akan rasa.. betapa indahnya bisnes apabila bertuhan.

rata-rata kawan dan kenalan yang dahulunya strangers menjadi begitu rapat malah kami saling bekongsi tips dan info.. dan bagaikan adik beradik yang sentiasa support each other not only in business tapi dalam urusan harian..

Syukur tak terkata dengan nikmat yang diberi..
 bukan sekadar pendapatan malah lebih dari itu...

untuk sebarang pertanyaan atau info boleh hubungi saya 017-2101210 or shoot me an email at suwmohamed[@]yahoo.com


Friday, February 7, 2014

VITALEA SHAKLEE- promosi Februari 2014

Assalamualaikum semua.. bulanni promosi VITALEA BUY 6 FREE 1.
Vitalea ni adalah multivitamin pertama yang dihasilkan iaitu 1915 dengan nama vitalised mineral.
banyak fungsi vitalea ni.. dan saya pun banyak menulis mengenai vitalea dan fungsi dalam set2 penyusuan, set kehamilan.. rawatan anemia..

sebelum tu.. jom baca fungsi vitalea:
  • Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu system memori dan focus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.
  • Pelengkap Nutrisi – Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.
  • Keupayaan Sistem Produktif – Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.
  • Metabolisma – Sangat membantu dalam stimulasi metabolism dan melambatkan proses penuaan.
  • Elemen Penting Pada Sel Tubuh – Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormone, serta menjaga kesihatan tirod.
  • Melindungi Organ – Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.
Fakta Nutrisi Di Dalam Vitalea
  1. Vita A - Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat.
  2. Vita D – Perkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis.
  3. Vita E – Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.
  4. Vita C – Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung          berdarah.
  5. Asid Folik – Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulsert mulut, kesihatan kulit.
  6. Vita B1 – Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan meransang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.
  7. Vita B2 – Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.
  8. Vita B3 – Tukar makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, meransang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.
  9. Vita B6 – Metabolisma protin, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekajangan, kebas, anemia.
  10. Vita B12 – Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf,  baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis, rabun.
  11. Biotin – Bantu B-kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.
  12. Vita B5 – Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.
  13. Kalsium – Perkasakan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis / penyakit tulang lembut.
  14. Fosforus – Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu ligament / otot dan meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia.
  15. Iodin – Baik untuk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligament/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan.
  16. Zat Besi – Membentuk hemaglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia.
  17. Magnesium – Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadalamn.
  18. Copper – Membantu menukarkan zat besi kepada haemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebangkakan. 
  19. Zink – Perkasa sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda.
untuk kecantikan luar dan dalam, boleh dapatkan info tambahan disini
untuk testimoni ibu hamil menggunakan vitalea, boleh baca sini
untuk testimoni bagi vitalea di dalam set booster bagi ibu menyusu, boleh refer SINI
untuk info berkenaan anemia, boleh rujuk SINI 
untuk panduan lengkap ibu hamil dan set yang diperlukan boleh rujuk SINI

So kepada sesiapa yang berminat, boleh email kepada saya di suwmohamed@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2101210 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.


* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.


Friday, January 10, 2014

Tips elak senggugut ketika haid


Selalunya ketika kaum wanita datang haid pasti ada yang akan mengalami serangan 'dysmenorrhea' atau lebih dikenali dengan senggugut. Ia boleh dikatakan normal bagi kaum wanita, namun ramai yang merungut apabila diserang senggugut.

Ini kerana kadang-kala serangan senggugut agak serius seperti kekejangan di bahagian otot perut sehingga ada yang hanya mampu terbaring sahaja.

Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi dengan golongan wanita di luar sana beberapa tips untuk mengelak daripada diserang senggugut ketika datang haid.

Minum banyak air
Air sangat penting untuk tubuh badan anda. Jadi pastikan anda minum air yang mencukupi sekurang-kurangnya dua liter sehari agar dapat membantu proses penghadaman. Ini sekaligus mencegah penyimpanan air berlebihan dalam badan yang juga disebabkan perubahan hormon pada setiap bulan.

Melakukan senaman ringan
Amalkan melakukan senaman ringan kerana ia dapat meregangkan sel-sel serta otot badan agar tidak berada dalam keadaan tertekan. Anda boleh membuat senaman ringan seperti lompat bintang, hula-hoop atau berjoging.

Ambil makanan berkalsium
Anda juga perlu mengamalkan makanan yang kaya dengan kalsium seperti susu, brokoli, kobis dan yogurt kerana ia dapat mengelakkan kekejangan otot yang kerap melanda ketika awal kedatangan haid. Anda memerlukan kalsium sekurang-kurangnya 1,200 mg setiap hari.

Kurangkan makanan segera dan kafein
Kurangkan memakan makanan segera atau minum minuman berkafein kerana ia akan menyebabkan simptom retensi atau pengumpulan air dalam badan setiap kali waktu kedatangan haid. Ia akan menyebabkan perut anda tidak selesa, manakala kandungan kafein pula akan menyebabkan saluran darah mengecut dan ini akan menyebabkan anda berasa sakit di bahagian abdomen yang boleh menyebabkan kekejangan otot.

 Selain itu, boleh juga dapatkan bantuan daripada supplement shaklee untuk elakkan senggugut dan juga mengurangkan kesan senggugut..

GLA compleks 

membantu mengimbangi hormon bagi wanita..
Wanita yang menghidap senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik ( sejenis asid lemak yang penting ) dengan baik untuk menjadi GLA. Oleh itu, pengambilan GLA tambahan dapat meringankan symptom senggugut.
Ianya juga dapat mengurangkan kesensitifan payudara dan mengawal keinginan makanan manis-manis



 
Ostematrix

Wanita yang mengambil calcium yang mencukupi dapat mengurangkan masalah senggugut.
Sebelum haid bermula, PARAS BEKALAN KALSIUM AKAN MENURUN menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain symptom senggugut. Oleh itu, pengambilan kalsium tambahan dapat mengawal turun naik perasaan serta symptom-simptom yang lain
Selain itu, wanita yang menghidap senggugut juga kekurangan Magnesium.


 Bcompleks

Vitamin B-complex khususnya vitamin B5 ( asid panthothenik ), B6 dan B12 telah terbukti menghasilkan kesan terbaik ke atas senggugut.
Vitamin B5 membantu mengurangkan rasa tertekan dan ianya diperlukan oleh kelenjar adrenal.
Vitamin B6 membantu mengurangkan penyimpanan air, menambahkan aliran oksigen kepada organ wanita, juga membantu menstabilkan paras estrogen ke tahap normal.
Vitamin B6 juga meringankan symptom-simptom fizikal dan mental termasuk kembung perut, pening, kerimasan dan perasaan marah-marah.
Vitamin B12 membantu meringkankan tekanan, menghindar anemia dan ianya diperlukan untuk semua fungsi badan 

Diharap dengan beberapa tips ini dapat membantu anda untuk mengelak dari serangan senggugut ketika datangnya haid. Selamat mencuba!

untuk pertanyaan bolehla menghubungi saya di 017-2101210 atau emailkan sahaja ke suwmohamed@yahoo.com
 
You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.