Search This Blog

Loading...

Monday, November 24, 2014

kenapa hati tak tenang? gelisah dan tak gembira?

Assalamualaikum.. harini nak share sket ilmu..
bukan dari saya.. tapi saya dapat dari Raja Shamri..
thanks to him..
sebab rasanya ilmu ni sangat bermanfaat.. lets read this..
Kenapa hati tak tenang? Rasa gelisah dan tak gembira ... selalu bad dreams ... mimpi buruk ... fikiran kusut ... rasa tak happy...
Happiness atau kegembiraan ini hanya akan jadi milik kita bila kita buat Tuhan happy. Make Allah happy than you will be happy. Bagaimana nak buat Allah happy? Selain ibadat khusus ada banyak lagi cara yang boleh dilakukan untuk buat Allah happy.
Yang paling utama dan paling penting mulakan dengan hati kita dulu. Sebab dari seketul daging inilah Allah kata dalam Quran yang akan jadikan seseorang itu baik atau jahat. 
So ... bersihkan hati masing-masing. Antaranya elakkan berburuk sangka, busuk hati, berfikiran negatif, sakit hati, busuk hati dan segala penyakit hati ini. Dari sinilah punca segala kekusutan dan resah gelisah. 
Cara untuk bersihkan hati ni mula-mula sekali belajar untuk bersyukur dan redha. Orang yg ada masalah hati ini adalah orang yg payah untuk bersyukur dan redha ... justeru itu hatinya akan sentiasa nampak ketidak sempurnaan dalam diri orang lain ... maka dia jadi tidak happy ... dia jadi gelisah ... 
Redha dan bersyukulah ... serah bulat2 urusanmu pada Allah sebab apa saja yg berlaku bukankah Allah maha mengetahui dan maha melihat ... Allah maha berkuasa dan maha bijaksana. Berusahalah dan selebihnya serahkan urusanmu pada Allah ... that's it ... apa saja resullt after that belajarlah untuk bersyukur dan redha ...
InsyaAllah nikmat Allah melimpah ruah ... sebagaimana firman Allah " Bersyukurlah kamu ... nescaya akanku tambah nikmat ..."
Kenapa sesetengah kita jadi sentiasa tak happy ... ianya kerana susah nak besyukur dan redha ... selalu nampak yg buruk2 dalam sesuatu ... negatif forces terlalu banyak dlm badan ... tu yang jadi tak tenang rasa tak happy ...
So ... wake up ! Stay strong and stay positive. Kita akan diuji dengan benda yg kita lemah ... kita lemah jika suami ada gf lain maka seluruh hidup kita, kita akan sentiasa nampak suami seperti ada gf lain ... ia akan menghantui hidup kita .. kita akan sentiasa nampak keburukan suami kesalahan suami dan kita akan sentiasa cari kesalahan suami .. yang akhirnya kita tidak happy ... kita jadi stress melampau ... 
Kita lemah dengan mak mertua yg fussy ... maka kita akan sentiasa jadi fobia dan kelam kabut bila mak mertua nak datang rumah ... mak mertua cakap dlm telefon dgn suami/ isteri ... kita jadi tak sihat ... badan jadi rasa macam nak demam dsbg...
Kita lemah dengan masalah duit ... maka bertimpa timpalah kita diuji dengan masalah duit ... kereta rosak, pagar rumah kena langgar, duit hilang dsbg.
Kita lemah dengan pencapaian akademik anak .. maka anak2 kita sentiasa tak perform ... trial ok je tapi bila keluar result anak jiran sebelah lagi bagus ...
Kita diuji dengan benda yg kita lemah ...
Belajarlah bersyukur dan redha sebab dunia ini hanya sementara kita cari bekal sebelum mati. Berusaha jadi yang terbaik maka segala kebaikan akan menghampiri kita ... this is law of atraction !
Jangan berusaha sangat nak orang lain jadi baik sampai yang kita nampak hanya keburukan dalam diri oran lain.
Berusahalah untuk jadi baik dan lebih baik. Baiki diri kita dulu maka segala kebaikan akan mendekati kita.
Bila anak2 bermasalah, parents muhasabah diri ... kenapa anak aku jadi macacm ni ... anak orang lain tak pun ... muhasabah diri ... Adakah kerana terlalu bimbangkan kegagalan anak maka anak aku gagal ... 
Jawapannya YA ! Prasangka adalah doa ... jauhilah prasangka kerana firman Allah Surah Al-Hujurat ayat 12, 
“Wahai orang-orang yang beriman ! Jauhi kebanyakan prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa. Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Apakah salah seorang kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati ? Tentu kamu tidak menyukainya. Dan bertakwalah kepada ALLAH. Sesungguhnya ALLAH Maha Penerima Taubat lagi Maha Mengasihani.
Wallahu'alam ...

Friday, November 21, 2014

IQ anak tinggi apabila rapat dengan ayah??

Assalamualaikum semua.. 
harini nak share isu ni.. terbaca dari pa&ma, macam menarik je..hihhhihihi
Dari Pa&Ma:

Biasanya ibu akan menjadi orang yang paling sibuk sekali apabila anak menghadapi ujian persekolahan. Ibu akan seboleh mungkin membantu anak ketika belajar kerana mahu si kecil mendapat keputusan cemerlang. Tetapi hakikatnya peranan ayah tidak kurang penting dalam mendampingi anak belajar.
Bimbingan terus daripada ayah dalam proses pembelajaran dapat memberi kesan positif pada perkembangan fizikal, kognitif, emosi dan sikap anak. Anak sememangnya mencari keselesaan daripada seorang ibu, namun ia tetap memerlukan interaksi yang intensif dengan ayah.
Ada sebuah kajian yang dilakukan oleh University Oxford menunjukkan bahawa ada kaitan antara perhubungan rapat ayah dan anak dan pencapaian akademiknya di sekolah. Dikatakan anak yang banyak berinteraksi dengan ayah mempunyai IQ lebih tinggi berbanding anak yang kurang berinteraksi dengan ayahnya.
Bahkan, mereka juga memiliki kemampuan berbahasa dan kognitif yang lebih baik. Kajian lain juga mendapati anak yang dididik dengan sempurna oleh ayah mempunyai kurang masalah di sekolah dan apabila meningkat dewasa.
Maka jelaslah bahawa ayah mempunyai peranan penting dalam kemampuan akademik anak. Oleh itu ibu dan ayah perlu saling bekerjasama membahagi tugas untuk membimbing si kecil menghadapi ujian.
Ayah bukan sekadar membantu anak mengulang kaji pelajaran tetapi menyiapkan mental si kecil agar lebih yakin untuk menghadapi ujian tersebut. Karektor ayah yang berbeza dengan ibu tentu dapat mencipta corak pembelajaran yang berbeza berbanding ibu. Ciptakan suasana ceria dan menyeronokkan agar anak lebih bersemangat untuk belajar.
Mungkin anda berdua boleh bermain kuiz mengenai pelajaran yang dipelajari berbanding sekadar membaca yang tentu boleh membosankan si kecil. Pelbagai kreativiti boleh dicipta bagi menimbulkan suasana menyeronokkan semasa belajar. Jelas sekali interaksi ayah memainkan peranan penting dalam membantu pencapaian positif si anak di sekolah.

Thursday, November 20, 2014

Kenapa kita perlu berniaga?

Assalamualaikum semua..
harini nak share tentang kepentingan berniaga..
ramai yang cakap tak perlulah berniaga.. apa yang ada sekarangni dah cukup dah..
kata guru saya, orang yang jawab begini ialah orang yang pentingkan diri sendiri..

dan Hasan Al- Banna menyatakan
"berniagalah kamu walau kamu sudah kaya"

kita perlu berniaga?
untuk apa?
kerana sebagai peniaga, kita mempunyai peluang yang besar untuk memberikan kesenangan kepada orang lain dari pelbagai sudut..contohnya:

1. membantu menyelesaikan masalah orang lain
2. membantu dari segi kewangan
3. jihad ekonomi sebagai umat islam..
dan banyak lagi sebenarnya..

dan mengambil contoh keperibadian Abdul Rahman bin Auf, beliau dikurniakan bakat berniaga dan kaya serta berjaya..
semasa beliau meninggal dunia, beliau meninggalkan

1. 3000 ekor kambing
2. 100 ekor kuda
3. 1000 ekor unta
4. memberikan kemerdekaan kepada hamba- hamba yang dimiliki
5. memberikan 80,000 dinar kepada keempat-empat orang isterinya
6. 40,000 dinar miliknya disedekahkan untuk kepentingan jihad

ini hanyalah sebahagian kecil pemberian beliau apabila dikurniakan kekayaan yang luar biasa. antara mesej yang dapat kita pelajari disini ialah nikmat untuk mencium pintu syurga apabila berpeluang menjadi kaya dengan berniaga..

dan dalam setiap usahawan, prinsip asas "semakin banyak kita memberi, semakin banyak kita akan menerima" selari dengan konsep islam yang memang menggalakkan amalan bersedekah. secara tidak langsung, ini yang menggerakkan usahawan untuk cepat-cepat membina empayar perniagaan.

kenapa?
kerana mereka percaya pada keluasan pintu rezeki.. semakin banyak kita peroleh, semakin banyak yang boleh kita kongsikan kepada orang ramai.
apabila ini berlaku, tidak mustahil Allah akan mendekatkan lagi diri kita untuk menjejakkan kaki ke syurga.. insyaAllah.

dan jika kita renung kata-kata Richard Branson;
"satu daripada cara untuk kita menjadi kaya dan berpeluang untuk menambah nilai dalam hidup orang lain adalah menerusi perniagaan"

jadi ada yang teringin nak berniaga tak?
takde pengalaman tak mengapa..kerana kita boleh bimbing..
jika kemudian terasa tidak serasi pon tidak mengapa.. kerana modal cuma serendah rm65 (rm10/rm20 postage semenanjung/ sabah dan sarawak).. jadi tidak ralat
offline dan online dialu-alukan
ingin menyertai group yang betul?
mentor yang betul?
joinlah kami di Sue and Gorgeous Friends

hubungi saya 017-2101210 or shoot me an email at suwmohamed[@]yahoo.com

Tuesday, November 18, 2014

20 minit yang paling penting setiap hari

Assalamualaikum semua.. 
pagini nak share sedikit info dari pembacaan tulisan brian tracy.. 
apa habit yang berjaya amalkan setiap hari..
kita semua tau masa sangat penting dalam hidup kita.. samada kita sia2kan atau kita manfaatkan masa yang ada dalam hidup kita.. jadi disitulah pentingnya perancangan..,

apa yang perlu dilakukan untuk memastikan masa kita berlalu dan terisi dengan perkara-perkara bermanfaat?
kita hendaklah menulis apa yang kita nak capai/ lakukan setiap hari..

ohh sudah pastinya bukan sekadar membayangkan di kepala.. kerana kita akhirnya akan membazir masa melakukan perkara tidak perlu seperti mendengar penerangan daripada ejen. jualan produk yang kita tak perlu dan yang paling pentig tka mahu beli.. rugi kan??? atau menghabiskan masa sekadar scroll fb tanpa apa-apa tujuan.. aiyoooo...

so apa yang perlu dilakukan?
untuk setiap hari bekerja..
tulis 6 perancangan kerja
dan 2 perancangan personal..
contoh perancangan personal yang ingin dicapai boleh jadi "makan malam dirumah bersama isteri dan anak" atau "bersenam di tasik shah alam"..,

ubtuk hari sabtu.. 
tulis 6 perancangan personal
dan 2 perancangan kerja
disini perancangan kerja boleh jadi "membayar bil letrik"

apa kesan dalam hodup kita dengan membuat perancangan terlebih dahulu? 
kira akan pebih masa dan mampu membuat kerja dengan banyak dalam satu hari.. bagus kan?

tislah perancangan 20 minit kita (atau mungkin kurang) untuk hidup yang lebih berkualiti��

slaam sayang dari saya pagini untuk semua..

Friday, November 14, 2014

Palm Mall Nandos Seremban


Aktiviti minggu lepas tapi belum hapdate..tema makan-makan lagi katanya...

Ye ye ye dan ye.. peminat-peminat tegar Nandos di area Seremban tidak perlu lagi ke KL, Putrajaya, Melaka kalau nak menikmati Nandos si peri peri tuuu... bleh je Zasssssss ke Palm Mall, lokasi shopping dan beli dan terus belah terbaru di Seremban..JUSCO S2 dah tergugat sejak pembukaan Palm Mall ni, very attractive banyak kedai makan best2 mcm Soul Garden, Jco Donut, Johnnys Steamboat, Sakae Sushi dan macam2 lagi, panggung wayang GSC pon ada...dan tentulah tempat favourite suami Nandos Si Peri Peri

Selalu kami pergi malam lepas kerja, timing best kalau nak dinner dan makan2 kat sini...

Ngape husband suke Nandos Compare to Kenny Rogers?? dia kata because of FLAME GRILLLL..ayamnya wangi dan sedap...ok lah layan je walaupun kita suka Kenny...


Jom  layanzzzz..Mnu-menu Plssss..



Erkkkk,hihi..ni antara menu paling best kat Nandos..Espetada, very juicy sbb guna bahagian thigh ayam, cucuk plak kat screwer tu...harga RM31.90.. Rase...Wallaaaa sedapp..kalori??? abaikan balik rumah mop satu rumah



Hmmmm...menu paling famous kat Nandos..Quarter Chicken with 2 sidelines RM18.90, Chips dan Mediterranean Rice, sebelah beli ayam saja untuk Aisy



Garlic Bread dan Soup RM7.90... Yummi sedap rotinya sangat lembut dan harum bila flame grill dengan garlic, menu for Adam

Untuk Drinks...of course Ice Lemon Tea..Bleh refillllllllll....hihi


Readers yang nak Zaasssssss ke Palm Mall dan try new attraction...bleh je Waze ke sana


Location:

Palm Mall
Jalan Toman 1, Kemayan Square, 70200 Seremban, Negeri Sembilan

(Keluar tol Seremban/ Labu straight depan KPJ Seremban)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Promosi Shaklee bulan ini, Omegaguard...sangat sesuai untuk mengawal kolestrol dan kesihatan minda...PM dan Wasap yerrrr 017-2101210...


Wednesday, November 12, 2014

Burgerbyte Senawang


Dah lama rasenya x bercerita pasal tempat makan-makan, sekali sekali post selain Shaklee pon best jugak...kali ni pasal Burger Byte...

Hah kepada warga-warga Seremban dan sekitarnya, akhirnya BurgerByte buka juga cawangannya di area Senawang, ada lah pilihan tempat nak melepaskan craving ada kepada western food, manakan tidak memang area seremban agak kurang restoran yang ala-ala omputih.



Sorry lupa nak snap gambar depan kedai..excited sangat


Nyam-Nyam..menu pilihan kami



 Spaghetti (Menu)

 

Dah kedai burger,,tentulah Burger (Menu)



 Signature katanya.....Harga Rm20.80, bleh campur beef+chicken+lamb (pilih antara dua), Rase: Sedappp sangat...(tekak sendiri le), Portion: Medium

 

 Fries:  Harga: RM4.00, Rase: rase fries le..hihi. Tapi Sos dia sedapp..x pasti sos apa
 Portion: Medium




Spagehetti Carbonara with Chicken Patty (abaikan gigitan tu suamiku kelaparan) 
  Rase: Sedapppp tapi  Spaghetti x lembut sangat  Portion: Medium

Overall memang sedap makanan dia, korang bleh cube dan rasakan kelainan masakan dia, for sure kami akan pergi lagi, ada beberapa menu yang nak kena cube ni...

Sape2 nak zassssss terus pergi ke Burgerbyte...ni alamat dia, lagi ramai lagi best (termasuk ongkosnya) kedai corner lot so ada space untuk cater ramai pengunjung..

Lagi elok dalam pukul 8.00-8.30 sampai, kalau x pack sikit


Lokasi & Land Mark


Burger Byte Senawang
No 33,
Lorong Kekwa 11/3,
Taman Guru Melayu Senawang 
Negeri Sembilan, 70450 Seremban
Tel : 012-978 8830

Kedai ini tutup hari rabu yer (sooooo pastikan) jgn kecewa

Coordinate: 2.706750, 101.977638

(Kalau dari Paroi tidak jauh dari Petronas sebelah kiri selepas Kedai Nasi Arab Damsyik)


Promo Shaklee Bulan ini Omega Guard, PM or Wasap 017-2101210




Tuesday, November 4, 2014

risiko penyakit jantung? nak kurus? nak fokus?

Assalamualaikum semua, 
bulanni ada promosi Omegaguard buy 6 free 1.
nak tau apa fungsi omegaguard ni? jom kita go through satu persatu

Apakah kebaikan Omega Guard Shaklee?

Melindungi Jantung Anda*
Omega Guard Shaklee membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung
Satu penyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetapi bukan muktamad menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. 
Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal. Tambahan lagi, omega-3 dapat memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi-fungsi sendi.

Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*
Sumber : Shaklee Malaysia

Fungsi lain Omegaguard Shaklee ialah untuk:

1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil- membantu tumbesaran dan perkembangan 
      otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan anak-anak 
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti ekzema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE 
      (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-

- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak


Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?

1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Wanita
4. Wanita yang telah melahirkan anak
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Pelajar
9. Ibu menyusu
10. Ibu Hamil
11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus

Omega Guard Shaklee adalah ultrapure , dibuat dengan begitu sempurnapenyulingan 3 peringkatsecara semula jadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam ikan. Omega Guard dibuat dari ikan, bukan hati ikan yang boleh memberi kesan toksik. 

Jom kita dapatkan Omegaguard ini untuk kegunaan sekeluarga! 

kindly sms/whatsapp me at 017-2101210 or shoot me an email at suwmohamed[@]yahoo.com untuk konsultasi percuma dan harga terbaik di pasaran :)




* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Wednesday, October 29, 2014

sistem simpanan? tabungan masa depan?

Assalamualaikum..
haritu pegi kursus IMKK.. kat situ DAO tekankan konsep sistem 6 tabungan..
seriously sebelum ni tak penah amek tau pon tentang buat tabung2 ni.. memang tau kena buat tabung asing2.. tapi tak buat kononnya kalau buat.. nanti dah fikir jadi stress tengok duit sebenarnya tak cukup n mungkin defisit pon tiap-tiap bulan.. hahaha..korang camni tak?

ok jom belajar harini..
sebenarnya untuk normal malaysian.. they shoud have atleast 3 types of income
1. pendapatan aktif (hasil dari kerja seharian)
2. pendapatan pasif ( daripada hasil yang tak perlu kerja.. contoh rumah sewa, faedah dari simpanan)
3. side income.. untuk menampung mana2 ketidakcukupan belanja

okeh.. kalau takde ketiga2 tu.. dah start kena plan yer... tak kisah la camne pon.. yang penting plan n tulis tulis.. nanti idea datang la tu..

dan untuk setiap keluarga atau kalau ada syarikat pun, yang paling penting kena ada wujudkan sistem 6 tabung.. haa, ape benda 6 tabung ni?
nanti ku explain..
6 tabung ni tak semestinya korang wat tabung fizikal..tapi boleh juga buat akaun 1, akaun 2 kat bank..yang penting kena ada la..
dan konsep 6 tabung ni.. kalau ada anak2 kecil.. sila la ajar menabung juga.. sangat bagus.. ni yang kurang dikalangan masyarakat kita hari ni.. sape yang memang dah prektis ni.. i would say.. tahniah! korang dah maju setapak ke hadapan..

ok.. we go straight to 6 tabung ni..
1. tabung necessity - 55%.. tabung ni untuk bayar segala keperluan dan bil bulanan dan semua komitment
2. tabung Long Term Saving Plan (LTSS) 10% yang ni diwujudkan untuk tabung jangka panjang.. probably untuk keperluan 5-10 tahun.. yang ni simpan dalam ASB, Tabung Haji atau unit trust.. tabung ni adalah tabung yang nak digunapakai tapi bukan dalam masa terdekat
3. tabung education fund 10%.. tabung ni untuk peningkatan ilmu.. gi kelas2, seminar.. utk peningkatan diri
4. tabung FUN 10%.. tabung ni untuk pergi bercuti, tour atau nak gi oversea.. yang ni wajib dihabiskan.. most probably 3 bulan skali.. tabung ni memang penting sebab tak semestinya pegi tempat jauh2.. tp kena recharge.. well, kita kna having fun with the people you love kan...
5. Financial freedom account (FFA) 10%- tabungni merupakan tabung yang memang khusus untuk create more passive income.. contohnya invest kat saham ke.. property ke.. tapi be careful.. selagi takde ilmu pelaburan.. jgn labur dlu.. simpan je dlam tabung ni biar ketat ketat penuh penuh.. n then ada ilmu baru invest.. sebab konsep dia.. invest n pastu masuk lg tabung ni n invest lagi...
6. charity 5%.. yang ni sebagai orang islam wajib la kan.. lagi banyak kita bagi zakat sedekah.. lagi banyak Allah bagi balik kat kita.. so kalau nk tabung kat atas2 tu menebal dan beranak cepat2.. tabung ni kena bagi banyak banyak banyak...

jadi lepastu apa nak buat?
konsep dia.. building income.. pump into FFA dan pastu retire early yeah!!!!!

selamat menabung uolsss
You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.