Search This Blog

Loading...

Saturday, September 24, 2011

susu merudum? cuba power pumping! bagaimana?

Susu merudum..ni masalah dan cabaran biasa bagi ibu2 yer...Jadi utk ibu2 yang menyusu..amat mustahak untuk mengetahui punca2 susu merudum..hmm..banyak ye actually…faktor2 seperti stress,..musim2 period,kurang kalori,baby beralih bulan or di panggil growth spurt (time ni normally dia akan consume lebih byk dari biasa)..dan byk lagi faktor2 lain mmg ada efek yg besar kat pengeluaran susu…...jadi apa yer yang ibu2 boleh buat?

  • Makan makanan seimbang…especially yang kaya dgn protein..,makan oatmeal..
  • Drink barley-based drinks such as homemade barley water
  • Consume plenty of dark green vegetables
  • Ensure adequate fluid intake each day
  • Routine pumping
  • Ambil natural milk booster jika perlu….cthnya alfalfa..
  • Apply power pumping teknik
Power Pumping?....Haaa…nilah yang saya nak share sebenarnya..dah 2-3 arini dpt msg dari ibu2..susu merudum sangat2….tak tahu nak buat cemana dah…..so apa kata try teknik ni…Sekilas fakta tentang power pumping:power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply.

Bagaimana caranya?
-pump for 10-20minit - rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. Do this for about an hour, sekali sehari.

Di samping ini..boleh juga buat hyperstimulation technic preferably at night,every day….
~15min pump,15min rest,15 pump,15 rest — continue this pattern dalam 1-2 jam..non-stop…

hasilnya?..insyaAllah..amat membantu mengembalikan semula pengeluaran susu.. cuba lihat selepas seminggu yer... Harap apa yang dishare disini dpt dipraktikkan yer...

sumber info:kelly.mom,mobimotherhood.org

1 corat-coret:

Little yuMNa said...

Salam. Terima kasih share. Sy sgt bermasalah dgn pengeluaran susu sbb stress dn period hr tu. Nk try power pumping ni. :)

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.