Search This Blog

Loading...

Tuesday, May 31, 2011

segan giler..

hmm..termasuk pagini, kirenyer dah 3kali la aisy ber*k dalam kete..dan hantar kat umah babysitter dalam keadaan bau yang kurang enak..campur ngan masham sebab tak mandi ditambah plak ber*k..memang penambah perisa...

aku tak pastila orang lain hantar anak cemana..tapi aku ase segan giler hantar2 je budak tu dalam keadaan camtu..bukan tanak anto wangi2 tapi dah dak aisy gi timing elok je masa otw nak gi umah babysitter..

dahla dari umah aku ke umah babysitter tu amek masa 30 minit..pagi tadi elok je aku ikot lori pasir..jadi 45min baru smpai umah baby sitter..huhuhu

terpikir gak nak mandikan dak aisy dlu..tapi kesian la plak pepagi buta nak mandikan die..plak tu skrgni pesen die elok je tido smpaila bile letak lam carseat baru bukak mata..ngan tido gaya bebas die tu..bile angkat baru nak mengeliat..

hmmm.. tanye2 orang lain kebanyakannye hantar dekat area umah..aku je yang gile kentang gi hantar anak jauh2..konon nak gi tengok2 time rehat..tapi macam la sempat kan..masa takde kelas ble la pegi jenguk2..minggu lepas takgi jenguk pon seminggu.. :P

opsss..ade kelas lagi kol10 ni..
ibu gi kelas dlu yer aisy.. :)

muah muah

Monday, May 30, 2011

semester yang baru bermula

well..nak diceritakan kisah pagini..
ada beberapa orang student yang datang bilik mintak aku ngajar dorang lagi sem ni...
katenye bile aku tak ngajar, result dorang teruk...
eceh eceh.. nak plak ngan lecturer garang ni yer? :P
masa aku ngajar korang byk songeh la plak kan..bile dah tak ngajar baru la hegeh2..siap soh tukar amek group korang lagi yer..
hmmmm..bodek ler tu

dan semester baru ni macam mengundang cabaran untuk aku..
bermula pagi tadi, baru dapat jadual pagini..terus ada kelas kol 10 pagi..
mana tak kelam kabutnye..dengan subjek barunyer..dengan silibus pon aku takde lagi..okeh ni silap sendiri sebab tak cari awal2..well, last minute punyer keje memang camtu la kan..nasib la kan..
dengan datang lambatnyer pagini..aisy plak pagi tadi dok layan mata angkat bangun dari katil pon taknak bukak mata..masuk lam kete baru nak bangun, dan bile dah bangun mula la bising2 sampai la umah babysitter... dan yang paling dramatik, time tu la die nak lentok kat bahu..alahaiiii anak ibu...
dengan tak sempat nak breakfast nyer, tak sempat nk pam susu nyer..hahaha, lengkap!
lepas abes kelas, baru hegeh2 masak air..wat milo..lepastu perah susu..

ok, done with that!

nanti update lagi... :)
sementara tu..layan gambar dak keshek ni..tengok air beria jer
senyum jangan tak senyum....

Friday, May 27, 2011

get back to old routine

hehehe..nak balik kepada rutin zaman anak dara..

BACA BUKU!!!

yesss..dah lama giler tak back to habit membaca..
so kena self discipline...
baca buku balik...
walaupon sikit2..tapi kena bace gak..

malam tadi beli 2buku...
of course bukan novel coz im not into novel sangat...
buku motivasi ler..
chewahhh
dan lagi satu buku cerita ala2 diari kanak2..sangat2 lawak okeh..
ai laikeeee!!!

ok la, harap2 ble menten this good habit..
:)
chaiyok!!!

Thursday, May 26, 2011

survey-survey tiket untuk bercuti..

nak pegi mana yer..
ajak suami pegi tokyo..tapi sebab lama sangat masa nak pikirnyer..jadi seat sume dah sold out..elok2 25.10 sehala..dah jadi 300++ sehala..

lepastu ajak suami gi hatyai or phuket or jakarta or ho chi minh..
die cakap..hmmm, kite pegi negara maju la plak kalini..

so aku pon riki2 la tiket nyer..dan ade a few options..tgh tgk musim kt negara tu pada waktu kami nak pegi bercuti..dan juga tengok cuti aku..cuti suami tak payah tengok..sbb selalunye cuti aku yg payah nak lepas...

so let see kemana kami akan membawa diri
huiiiiiii..tak sabar rasenye..
aisy pon dah besar dah masa tu..
setaun lebey..dah ble berjalan kot..
heheh tak sabar nak gi berjalan2 ngan dak keshek tu,.

am happy :)

Wednesday, May 25, 2011

tips losing weight...

heheheheh..adopted from whattoexpect.com...



Four Tips for Losing Baby Weight After Pregnancy

Still not losing baby weight after pregnancy? Here are some motivational postpartum pointers to get you going.

The frustration might be setting in: After all, you have a five-month-old baby and you still haven't lost all your pregnancy weight. Well, don't give up. Lots of moms take lots of time to lose what they've gained (never mind what brand new celebrity mamas look like), and patience is the key to losing baby weight after pregnancy (yes, even that stubborn belly flab!). Sticking to a diet can be tricky with a baby, but these tips can help you stay on track:


Losing Baby Weight After Pregnancy Tip 1: Set Your Sights

If you haven't done so already, set a realistic goal for yourself — say, losing one pound per week. Work toward it by following a sensible weight-loss diet (the Postpartum Diethas all the nutrients you need; add about 300 calories a day if you're nursing), and by exercising regularly. Regular is the operative word here — working out for at least 30 minutes three times a week is essential to losing baby weight after pregnancy (and staying healthy for your little one).


Losing Baby Weight After Pregnancy Tip 2: Keep Moving!

Sticking to a diet is much easier if you stay active (and you’re already on the move with everyday baby care!) plus postpartum exercise can boost your metabolism. Find an activity you enjoy — jogging, yoga, cycling, swimming, even walking works — and plan it into your week. You'll get in shape even faster if you squeeze even a little extra activity into your daily routine. For example, leave the car in the garage and take the baby in his stroller for nearby errands. When you do drive, park a bit farther away than usual, and take the stairs instead of the elevator whenever you can. Every step counts toward your ultimate goal of burning more calories than you take in (the only way to shed those stubborn pounds!).


Losing Baby Weight After Pregnancy Tip 3: Team Up

When it comes to losing baby weight after pregnancy, you need all the support you can get — so make sure your partner is on board, too. Instead of watching TV, take a walk tonight. And together, make a commitment to sticking to a diet. Start by ridding your fridge and pantry of high-fat foods; then stock up on fruits and veggies, whole grains, and low-fat dairy products and lean meats, poultry, and fish that are good for you (no matter what you weigh). Keep an eye out for each other’s eating habits — no sneaking snacks!


Losing Baby Weight After Pregnancy Tip 4: Think Positive

Most importantly, keep a positive attitude about sticking to a diet. Treat yourself to somesmart snacking with healthy on-the-go noshes and focus on what you've accomplished so far (like having a baby and the weight you've already lost). And remember that just because you aren't at your prepregnancy weight yet doesn't mean you can't look fabulous. If your skinny clothes are still too skinny, buy a couple of fun things that you'll enjoy wearing as you make progress towards losing baby weight after pregnancy. A new haircut or makeup can also perk you up as you slim down.

Message on one fine morning...

Me: tgh watper bang?
Dia: tgh wat keje la yang
Me: wah.. Sangat berdedikasi suamiku
Dia: mestilah.. Baru berkat rezeki Syg oiii
Me: heh! Abestu yg kuar kol12 gi lunch tu apeciter?
Dia: haha.. Adoiiiii
....................................

Senyapp

Buat keje la kununnye tu kan hik hik..
Yg aku plak tgh kursus pon leh ngaco org..
Kursus ni bknla xbest.. Tapi mcm xsesuai je.. Bkn ape, ajar cara nk klik2 pc ni aku hari2 dok klik2 kan..

Tapi.. Sesuai la untuk oldies.. Sebab banyak btol soklan yang agak lawak kedengaran...

Gamat bilik komputer ni..

Contoh: camne nak create folder?
Camne nak tambah description..

Aihh! Bile nak abes ni? Ni aku la hihihihi


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 24, 2011

should i give up..

or should i keep on chasing pavement...

should i give up...
or should i keep on chasing pavement.............

Wednesday, May 18, 2011

Percubaan utk posing

Kat shpg complex.. Mana ibu?? Heheh.. Beberapa kali percubaan ayah nak pose dengan anak..


Aisy pon pelik apela yang ayah die tgh buat tu..

Hehehe.. Ibu tgh sibuk menghabiskan duit..
Layan jela ayah tu aisy...
- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, May 14, 2011

KORSET OOO KORSET

NI TOLONG PROMOT KAWAN PUNYE BIZZ
here it goes....
.............................................................................................

Biasalah kan, dah namanya pompuan

Topik kurus-gemuk ni adalah hot topic yg selalu dibincangkan

Lagi ramai berkumpul lagi meriah uolls

Kita tambah sikit-sikit ngan gosip2 gitew

Penyedap rasa harus ler ada kan... hahaha!

Ok... berbalik kepada soklan kat atas tu

Confirm macam-macam jawapan yg korang ada

Antaranya adalah:

1. saya rasa saya seksi biler kurus

2. biler kurus adalah cantik... diulangi, cantik okeh!

3. biasanya org kurus adalah lebih sihat dari org obes

4. suami saya suka bila saya kurus senang nak peluk hahaha

5. biler kurus saya rasa confident level lebih tinggi

6. pakaian utk org kurus adalah cantik2, stylo & senang didapati

7. senang nak bawak badan, kalu tak cepat mengah & penat

8. kalu kurus, jalan paha tak bergesel (korang penah? aku penah!)

9. kalu kurus pakai aper pun cam kene jer, cth: kebaya

10. nak badan cam artis (pilihan saya: maya karin, lawa pontianak ni!)

11. taknak kena kutuk, sbb ada manusia suka kutuk org obes.

so...

dalam 11 senarai yg gigih i buat tu

mesti ada yg kena ngan jawapan korang kan?

kalu aku laks, rasanya semua 11 tu kot

hahaha, dah sah-sah aku yg buat... mesti la ada kaitan kan

kata nak testimoni diri sendiri.

TAPI... masalahnya, bukan senang nak kuruskan?

nak kene ada duit nak gi slimming centre ke,

makan diet food/drink ke

nak joging tak perlukan duit... tapi rajin ke ko?

okeh, utk pompuan yg dah kawen

majoriti suami-suami nak sgt bini dia kurus-seksi-melentik kan?

kalu buleh nk seksi-melentik cam JLo!

wah! terlebih sudahhhhhh

opss! memang terlebih sudah makcik JLo nie... hehehe. tp seksi giler kan? ngeri pun ada gaks tgk, mau seram nak kuar umah hahaha!

lelaki ni kekadang tak adil tau

dia gemuk-boroi takpe

tapi bini nak solid-molid

*laki mak pun over okeh, malah dulu dia la beriya suh i beli PB

Tapi, bagus jugak suami yg jenis camtu kan?

itu tandanya dia prihatin kat kita

nak isteri dia sentiasa cantik-bergetah gitew

so, utk menjaga keharmonian rumahtangga

tak salah kita ikut kan?

lagipun, kan naluri wanita tu nakkan kecantikan?

korang nak tak alternatif terbaekkk utk kuruskan badan

plussss... dapat tingkatkan kesihatan lagi...

produknya ialah...

Premium Beautiful (PB)... keluaran Hai-O Marketing yg memang sgt fofular & hot item!

Tapi, korang kena la pepandai amik peluang

mintak la laki korang hadiahkan set Premium Beautiful

ni bukan mengajar korang mengambil kesempatan pada suami

tapi, aper salahnya suami bagi hadiah utk isteri tersayang

kata nak isteri cantik & sihat

kena la invest sikit!

isteri ni tanggungjawab besar okeh

kitalah isteri, kitalah ibu, kitalah anak

malah pekerja jugak (bg yg bekerja la, i tak lalalala)

so, tubuh badan nak kene jaga

kesihatan tu plg penting

kalu badan jer cantik, tapi tak sihat

takder gunanya jugak, betul tak?

takkan korang asik nk berdiet ajer

lalu ke nak sekat selera makan??

kalu i tak lalu, sbb i suka makan

syorgaaaaaa makan nie... dah sakit takder selera kan?

so... Kesihatan & Kecantikan tu kene seiring

sebab tu Premium Beautiful ni direkacipta utk:

70% - Kesihatan

30% - Kecantikan

sebab tu org bersalin C-sect pun digalakkan pakai PB

sebab tu la kalu nak kurus pun kan

kena la berpada-pada, jgn sampai rosakkan badan

dan saya sendiri sebagai pengguna Premium Beautiful ni

malah baby kene Jaundice pun leh pakaikan PB!

memang sgt berpuas hati dengan produk ni

memang la PB ni mahal kan

kan PB ni dikategorikan sebagai Luxury Corset

kalu keter korang nak sgt luxury car kan

so, korset pun kena la luxury

sbb tubuh badan yg sihat adalah aset plg berharga okeh

amanah Allah utk kita jaga

so, tak salah kita invest lebih sket utk produk yg bagus

dpt pengikhtirafan Superbrands lagi

Lifetime warranty - kalu rosak leh hantar repair for FOC

korset lain adaaaa???

korang pernah nampak tak

Billboard korset lain di highway?

tapi Premium Beautiful ada okehhhhh

tu menunjukkan bahawa PB memang gempak

macam-macam ada... melayu, cina, india... 1Wanita 1Premium Beautiful... eh, pepandai buat tagline sendiri plak... tapi memang betul pun kan? setiap wanita worth utk memiliki 1 set PB. tak kira la anak dara ke, dah kawen ke, MJ ke, ibu tunggal ke, dah keje ke, student ke... sbb korset ni sebenarnya tak mahal kalu dilihat dari segi characteristics & kelebihannya. cara pembelian pun pelbagai. so, takder alasan utk 'tolak' PB. dah cuba baru tauuuuu!

dan....

idaman korang utk kurus & sihat pasti tercapai.

kalu yg dah penah bersalin pun cepat jer berat badan turun semula.

dan ini testimoni TERKINI saya sendiri!

tapi yang penting

dah beli tu... kena la pakai ngan disiplin.

digalakkan pakai 8 jam sehari.

kalu beli tapi simpan ajer mana aci

pastu nk komplen cakap PB tak berkesan, tak bagus, tipuuuu

tapi hakikatnya, korang yg sia-siakan produk yg bagus nih.

so, kalu nak tau lebih lanjut, nak try, dan nak beli...

jgn ler sesegan contact mak okeh...

Ayu / Nizam

hp: 013 - 255 0727 /019 - 266 8341

email/ym!: rahayu_rashid@yahoo.com

http://casasafiyya.blogspot.com/

~ be health... be beauty with Premium Beautiful Miracle Touch ~

Thursday, May 12, 2011

demi masa

huhuhu
asenye bile dah keje ni..masa ngan anak makin kurang..
balik petang je sibuk nak masakla..nak basuh baju anak la..nak basuh botol susu die..

hmmm..dah kol 9 camtu aisy dah kena paksa tido..
kalo die taknak tido pon memang akan dodoi die bagi tido..hmm..bestu bile nak bersembang2 ngan die?nak main2 lagi la..

dugaan betul la..
takde masa yang berkualiti dengan anak...
:(

Tuesday, May 10, 2011

Friday, May 6, 2011

yeh! selesai sudaa..

oo yeah..selesai sudah menanda..tp invigilate lom habis lagi..petangni ngan isnin ada lagi..lepastu setel..start minggu depan nak masuk lab..start wat research lak..



hhmmmm..tapi arini nak wat ape yer? nak tulis paper or nak bace jurnal sangatlah malas..


tapi kalo tak buat apa2 rase bersalah la plak..rugi je membuang masa chewahhhh kononla kan...


mengantuk la plak..


pagi tadi kol 4 pagi dah bangun...buat ape ntah..heran aku..

sedar2 dah kol 7pagi..


bile ditengok2 pekerjaan apa yang nampak hasilnye pagini cume..

nasi goreng dan nugget di atas meja..

baju aisy dalam beg nak pegi umah pengasuh

dan baju yang tersidai di ampaian..

aih! 3 jam tu je ke keje aku buat?



sangatla tidak produktif...



baru kol 930 pagi aku dah mengantuk..sama ada sebab bangun kol 4pg or sebab aku mkn nasi banyak sangat pagi tadi..

huarghh...

sunyi la plak opis ni..

hmmm


Semua bercuti kah?

Wednesday, May 4, 2011

musim menanda kertas

sekarang ni musim menanda kertas final..
hmm, nak2 plak kena siapkan dalam masa 5 hari..memang jenuh la aku nak siapkan sebab kebetulan paper masuk khamis petang.. exam habis kol 530..so hari jumaat dah start menanda..tapi sebab aku balik kampung..cuti panjang kan, cuti 01/05 jatuh hari ahad tu..feeling2 macam lambat lagi la kena submitnyer.. :P
walhal hari cuti dikira..jadinye 5 hari tu termasuk harini la (selasa) dah kena hantar..tapi dek kerana tak siap lagi..terpaksa la aku apply untuk tambah 2 hari lagi..maksimum yang diberi adalah 7 hari..so hari khamis adalah last day untuk hantar markah dan upload dalam sistem..

sebab itula dah kol 1230 mlm aku tak tido lagi..ahahahah..padan muka den..baru terhegeh2 nak menanda..ada satu bundle lagi nak kena tanda.. siap la esok ni..tapi sebab esok ada meeting kol 2ptg..kenala aku pulun habis2 pagi esok...ehem ehem, tak terkecuali malamni..

banyak betul tapi2 nyer..ntah pape je..
ada 20 keping lagi nak kena tanda ni..kalaula ble blink2 lepastu eh eh dah siap dah, kan best hahahaha..berangan..

ahhh..pegi marking la..berangan tak guna..bukan siap pon keje..

Sunday, May 1, 2011

Stress dan depress

SEKIAN


- Posted using BlogPress from my iPhone
You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.