Search This Blog

Loading...

Thursday, September 29, 2011

susu merudum semasa period? ada caranya..

ni entry husus buat ibu2 yang sedang dalam perjuangan penyusuan susu ibu...Buat ibu2 diluar sana yang sedang frust/tension disebabkan susu drop akibat period.....sabar yer.. (berat mata memandang..berat lagi bahu yang memikulnya..kan kan...)..betul ke susu tak drop kalau consume Ostematrix Shaklee ?

hmm... cuba baca apa kata Azrin
"Oh..(suke sgt mula dgn oh..wah..hahaha) nampak nya 'kawan baik' saya nak dtg tak lama lagi..tanda2 mcm sakit perut, sakit belakang sume dah ada..Dan yang paling tanda utama ialah hasil tenusu pun agak2 drop sedikit...Tapi tak seteruk macam saya mula-mula period..Sebabnya???Saya dah bersiap sedia...(mcm org nak berperang plak..hauhauahu..) Start je rasa macam nak period tu, saya terus konsistent ambik OSTEMATRIX everyday 4 bijik.. Slalu nya saya ambil selang sehari or just 2 biji sehari.Tapi bila dah dekat2 nak period ni saya ambil 4 biji tiap2 hari....Resultnya??? Sakit2 senggugut tu hilang..SUSU pun tak drop sangat2..Eh bukan jugak cakap susu tu tak drop yer...Slalu saya dapat pump dlm 6oz...Ni dpt la 4-4.5oz...Tapi masih bagus berbanding kalau saya tak consume OSTEMATRIX skali pump dpt1.5oz!!!!!! Sadis..."

Jadi..kesimpulannya.. perisai untuk anda yang risau susu drop kalau period... haaa.. make sure tiga bende ni ada set B +ESP + OsteoMatrix.... tak percaya lagi?.... ni pulak testimoni dari Kak Nadiah (dicopy dari kak N)

Kak Nadiah sendiri terkejut dengan perubahan yang dialami....sehingga hari ini penghasilan susu kak Nadiah maintain seperti biasa namun perubahan yang dialami sejak seminggu mengamalkan pengambilan set B bersama ESP dan Ostematrix....bila saat bangun tidur, susunya keluar mencurah-curah sehingga menyebabkan baju dan alas cadarnya dibasahi air susuibu. Seronoknya bukan kepalang nada suara Kak Nadiah semasa bercerita dengan ibu tadi.

pergh..keluar mencurah2 tu yang buat saya excited tu..hihi.Bagaimana pun..saya sering mengingatkan ibu2 agar jangan membandingkan apa yang anda perolehi dengan ibu2 yang lain..setiap dari kita adalah unikbegitu juga hasil susu ibu untuk sikecil..jika kita terus mengeluh dan membandingkan..kita seolah2 tidak bersyukur dengan pemberian Allah..yer tak... Bukankah kita patut bersyukur...lagi kerap kita bersyukur dan beristigfar..lagi murah rezeki susu ibu untuk si kecil permata hati bonda.....Apa yang saya share disini ..pengalaman ibu2 ....sekadar ingin menaikkan motivasi ibu2..kerana saya faham breastfeeding tak semudah yang disangka

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack daripada group Euphoria untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM70~RM100 per set dan free delivery. Boleh sms kan kepada saya 017-2101210

Wednesday, September 28, 2011

tambah susu atau awet muda??

Ni customer mamafaiz..share hasil selepas consume shaklee


Salam kak cery...hi...
arini sy bergembira sbb ade news yg menggembirakan walaupun sebenarnya x gembira sangat disebabkan hubby masih lg dekat ward..huhu
ok, sblm tu sy nk story dl ttg vitamin shaklee...sy dh consume set B dh hampir 2 bulan lbh...ms bulan pertama sy cuma beli trial pack sbb nk cuba je..first sy consume mmg sy rs perbezaan sbb susu makin bertambah...ms awal2 dulu (before consume shaklee) sy blh pum 20oz dlm satu ari...bila muhammad dh 11 bulan, satu hari sy pum cuma blh dapat 10oz shj...sikit kan...then sy dpt thu shaklee ni dari kawan sy, Siti Amilia Yaman..die suggestkan sy consume shaklee dan kenalkan saya dgn kak cery..hihi..thanx Amy...bl dh consume shaklee sy boleh maintain pum susu 20oz sehari..syukur alhamdulillah...tp bukan setakat tu je tau...ade lg benefit yang lain...badan xrs penat, rs bertenaga je...pastu keputihan hilang, setel masalah...

sy mmg ade keputihan since blm kawin, bl pregnant sy mengalami keputihan yg melampau hingga kegatalan...kalaulah sy kenal shaklee ni dh lama...mesti masalah sy dh lama selesai..xperlu masukkan ubat utk buang keputihan tu..syukur alhamdulillah sbb dh xpyh pkai pantyliner lg..hehehe..jimat duit...so, bila abis trial pack, sy beli fullpack set B...mmg nampak mahal tp sy rs berbaloi2 sgt..sbb blh tahan smpi 4bulan...dan byk benefit yg sy dpt..hehehe

Dan ape yg menggembirakan sy arini adalah...jeng jeng jeng..hehehe...ade lg benefit ni selain dr yg kt atas tu...ms sy melawat hubby kt hospital putra bp, ade nurse tnye hubby umur sy dan umur hubby...then hubby tnye knp..? nurse2 tu bgthu "wife abang nmpk muda lah, xsangka dh ade anak yg semangat tu.." hehehe...wahhh, hubby bangga ok and jeles!!! hahaha...penangan makan vitamin2 shaklee ni..sukanyaaa...kalau mcm ni lah, mmg sy xkan miss makan vitamin shaklee ni..hehehe...btw, thanx kak cery sbb kongsi dgn sy psl vitamin2 ni semua...hehehe...sy sertakan sekali gmbr muhammad yg comel tu..huhu..die suka buat muka comel...
so cutee. pinjam boleh?.
__________________________________________________________
Jadinya.. supplemen shaklee bukan sekadar tambah susu.. malah awet muda gitu... nnt sy akan tulis lebih panjang tentang istilah ubat tambah susu ni....

*berminat nak dapatkan supplemen shaklee pada harga ahli?.. boleh sms sy di 0172101210 atau email saya di suwmohamed[@]yahoo.com

Tuesday, September 27, 2011

Kenapa susu Ibu?

12 sebab kenapa anda harus berikan anak anda susu ibu



  1. Susu ibu sesuai untuk bayi secara semula jadi

  2. Susu ibu dalam keadaan steril dan bebas dari hama dan kuman

  3. Kandungan nutrien yang seimbang

  4. Susu ibu kurang kandungan protien dan kasein berbanding susu ibu. Kasien ialah protien yang dimendakkan daripada susu dan merupakan asas keju dan plastik.

  5. Susu ibu mudah hadam kerana lembut dan cair berbanding susu lembu yang pekat dan susah dihadam.

  6. Susu ibu lebih banyak mengandungi laktase, vitamin dan zat galian yang seimbang. laktase ialah sejenis enzim yang menukarkan gula dalam susu menjadi glukosa dan galaktosa.

  7. Susu ibu mengandungiprotien yang dikenali sebagai lactoferrin yang berkemampuan menghalang pembiakan kuman pada sistem usus bayi dan ini mengurangkan risiko cirit-birit

  8. najis bayi yang minum susu ibu akan menjadi asidik dan ini menyebabkan ketidaksesuaian untuk pembiakan kuman dalam sistem usus

  9. Susu ibu mempunyai sel yang datangnya dari badan ibu dan ia berupaya membasmi jangkitan kuman dan virus serta mengandungi enzim penting untuk menolong sistem penghadaman bayi.

  10. Sistem penghadaman bayi berupaya menyerap kandungan zat besi daripada susu ibu dengan lebih sempurna berbanding susu lembu.

  11. Dari segi psikologi, aksi bayi ketika menyusu merapatkan rangsangan kasih sayang kedua-dua pihak, ibu dan bayi.

  12. Hisapan mulut bayi membawa pelepasan hormon dari hipotalamus dalam otak yang meningkatkan kepantasan dan kecekapan involusi atau pengecutan rahim ibu. Ini menjadikan ibu tidak hamil dan menjarakkan kelahiran selepas penyusuan.
credit kepada Pn Shaidah

sumber : Rahsia minda hebat - Dato' Siti Nor Bahyah & Hj Muhammad Zakaria terbitan Telaga Biru

Iklan sekejap:.......


Ini dia set makanan tambahan semulajadi dari Shaklee yang glamor dikalangan ibu menyusu. setiap hari mesti ada yang mencarinya. Jadi anda jgn ragu2 yer jika anda ingin mencubanya..... ramai dah teruja..betul3x.

Sila baca kisah2 ibu2 di link ini :kisah2 ibu yg teruja dgn shaklee


* Lengkap dengan Protein (Natural Soy), 8 kumpulan vitamin B, Kalsium-Magnesium dengan Vitamin D, Multivitamin dengan Zat Besi, 500mg Vitamin C serta Alfalfa (milk booster semulajadi yang digunakan sejak dahulu kala lagi) *

_________________________________________________________________________

* Sila emailkan kepada saya di suwmohamed[@]yahoo.com atau contact saya di 017-2101210 utk pomosi terkini dan konsultasi percuma.

Monday, September 26, 2011

kepentingan ESP dan Asid Folik kepada ibu hamil

Lately ramai betul ibu hamil yg membeli suplemen shaklee.. and makin ramai yg mempercayai kelebihan vitamin2 dari shaklee ni..

jom bace apa kepentingan kedua2 supplement ini...

Apakah asid folik?

Asid folik adalah salah satu vitamin kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu.

Kenapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida.Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda.

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?

Sebelum anda hamil, anda dinasihatkan supaya mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Adalah baik jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub saraf mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik.

Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua. Berikut adalah makanan kaya folat:Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:

-bayam, 1 cawan;

-kacang bendi, setengah cawan;

-asparagus, setengah cawan;

-lentil, setengah cawan;

-hati, 1 keping;

-11 kubis brussels;

-kacang black-eyed beans, 4 sudu makan;

-emping bran, 7 sudu makan;

-germa gandum, 25g / 1 aun;

-betik sederhana besar.

Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:

-brokoli kukus, 2 pucuk;

-buah oren saiz besar;

-nasi putih, setengah cawan;

-oat, setengah cawan;

-kacang merah, setengah cawan;

-jagung saiz besar, 1;

-biji bunga matahari, 1 aun.

Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit.Sila maklum: Asid folik dalam makanan akan dimusnahkan jika ia terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan jumlah air mendidih yang minima. Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mentah.

Sumber asal :http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/asid

Bagi yang mahu mencuba set kehamilan SHAKLEE, kami menyediakan:

SET Ibu Hamil (RM130..inclusive delivery charge)

  • 30's Multivitamin (lengkap dgn iron)
  • 30's B complex ( lengkap dgn asid folik)
  • 30's vitamin C 500mg sustain release
  • 1 bottle of calcium (120 caplets)

Cukupkah keperluan asid folik dalam set kehamilan ini? Jawapannya YA. Kerana kandungan folate (dalam bentuk asid folik) di dalam Vitalea ialah 200 mcg dan di dalam B Complex ialah 200 mcg. Anda juga mendapat vitamin C yang membantu penyerapan iron (dalam Vitalea), yang membantu untuk menyeimbangkan Hb anda. Kehadiran kalsium dan DHA yang juga amat penting sepanjang tempoh kehamilan.

Anda juga boleh add on RM45 utk 30bj Omega (DHA,minyak Ikan) & RM121 utk 1 canister ESP (Soy Protein). Kenapa ESP in penting utk ibu hamil?

Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3
______________________________________________

Saturday, September 24, 2011

susu merudum? cuba power pumping! bagaimana?

Susu merudum..ni masalah dan cabaran biasa bagi ibu2 yer...Jadi utk ibu2 yang menyusu..amat mustahak untuk mengetahui punca2 susu merudum..hmm..banyak ye actually…faktor2 seperti stress,..musim2 period,kurang kalori,baby beralih bulan or di panggil growth spurt (time ni normally dia akan consume lebih byk dari biasa)..dan byk lagi faktor2 lain mmg ada efek yg besar kat pengeluaran susu…...jadi apa yer yang ibu2 boleh buat?

  • Makan makanan seimbang…especially yang kaya dgn protein..,makan oatmeal..
  • Drink barley-based drinks such as homemade barley water
  • Consume plenty of dark green vegetables
  • Ensure adequate fluid intake each day
  • Routine pumping
  • Ambil natural milk booster jika perlu….cthnya alfalfa..
  • Apply power pumping teknik
Power Pumping?....Haaa…nilah yang saya nak share sebenarnya..dah 2-3 arini dpt msg dari ibu2..susu merudum sangat2….tak tahu nak buat cemana dah…..so apa kata try teknik ni…Sekilas fakta tentang power pumping:power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply.

Bagaimana caranya?
-pump for 10-20minit - rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. Do this for about an hour, sekali sehari.

Di samping ini..boleh juga buat hyperstimulation technic preferably at night,every day….
~15min pump,15min rest,15 pump,15 rest — continue this pattern dalam 1-2 jam..non-stop…

hasilnya?..insyaAllah..amat membantu mengembalikan semula pengeluaran susu.. cuba lihat selepas seminggu yer... Harap apa yang dishare disini dpt dipraktikkan yer...

sumber info:kelly.mom,mobimotherhood.org

Friday, September 23, 2011

Panduan lengkap supplemen/vitamin untuk ibu mengandung

credit to MommaMia

sumber google
Panduan Pemakanan Tambahan Buat Ibu Mengandung... Tak perlu ikut instruction botol, boleh ikut begini aturannya :
  • (1) B-Complex - 1 tab daily. Tak perlu ambil acid folic separately, because this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.
  • (2) Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea nie is a multivitamin. So, bila dah ambil nie tak perlu ambil Obimin ya.
  • (3) Vit-C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.
  • (4) OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat & gigi utk baby. Jika minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari pon mencukupi.
Saya quote from babycenter, ya:
When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. (Baby Center)
  • (5) Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari ajer. Air tue boleh air kosong, mahupon juice seperti orange juice. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya mommy tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. Kurang stretch-mark effect.
  • (6) OmegaGuard - 1 tab daily is enough.DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan brain & mata baby, ya. Buat mommy pula, ia akan kawal paras kolesterol dalam badan mommy.
Saya quote kepentingan Omega :
The benefits for baby are:
  • A better brain with higher intelligence
  • Good nervous system development
  • Better eyesight from retina formation
  • Fewer behavioral problems after birth
  • Better sleep patterns for a new born
Health benefits for mom include:
  • Less chance of developing pre-eclampsia
  • Protection against brain loss during pregnancy
  • Less chance of pre-term labor and cesarean
  • Much lower risk of postpartum depression
  • Greatly reduced incidence of breast cancer
DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. (BellaOnline)
Untuk penyerapan nutrients yang lebih baik, better ambil vitamin di waktu malam. Namun kalau nak ambil semua serentak mesti sukar, kan?

Jadi, ini suggestion
(Jadual Pemakanan) :
  • (1) After breakfast : Secawan ESP & 1 biji Vita-Lea.
  • (2) After lunch : B-Comp, Vit-C & Omega.
  • (3) After Dinner : 4 biji OsteMatrix.
Sebabnya, penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Pada waktu malam, kita kurang ke toilet, so tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. Dan, bonusnya, kita akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp, badan rasa ringan gitu.

Ini sekadar cadangan, boleh juga tukar2 ikut keserasian dan keselesaan. Namun, yang OsteMatrix tue, sangat digalakkan ambil di waktu malam.
__________________________________________________
Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut utk mendapatkan set utk ibu2 hamilpada harga istimewa, boleh hubungi saya atau sms/whatsapp di talian 0172101210.

Thursday, September 22, 2011

Anemia boleh membawa maut?

Credit to MommaMia

Kurang darah ialah keadaan di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, seorang yang mengidap kurang darah mempunyai kepekatan darah merah kurang dari 9 gm peratus hemoglobin

Punca kurang darah:
Ada beberapa sebab yang boleh menyebabkan berlakunya keadaan itu. Antaranya ialah :-

Kurang memakan makanan mengandungi zat besi
Ibu yang kerap bersalin
Jangkitan cacing
Pendarahan dari faraj atau buasir
Lain-lain penyakit seperti jangkitan saluran kencing, penyakit limpa, demam malaria dan penyakit barah.

Bagaimana mengetahui anda menghidap kurang darah?
Tanda - tanda yang biasa dirasa/dialami ialah:

Kelihatan pucat
Sentiasa rasa letih lesu
Rasa mahu pitam bila bangun
Sentiasa rasa pening
Bengkak kaki dan muka
Kebas kaki dan tangan
Rasa mengah dan hati berdebardebar

Bagaimana kurang darah boleh dikesan?
Keadaan ini dapat dikesan awal jika datang klinik untuk pemeriksaan sebaik sahaja mengetahui yang diri anda mengandung. Semasa pemeriksaan, jururawat akan mengambil sedikit darah untuk ujian. Jika keputusan ujian ini menunjukkan kepekatan darah merah anda kurang dari 9 gm peratus , anda dianggap mengalami kurang darah. Kesan bila dipandang remeh:

Anda mungkin mengalami keguguran
Melahirkan anak tidak cukup bulan
Anak mati dalam perut
Melahirkan anak yang tidak cukup berat badan
Anda mudah mendapat jangkitan penyakit
Keluaran susu badan akan berkurangan
Mudah mendapat penyakit lemah jantung
Mudah mengalami tumpah darah selepas bersalin
Kesemua akibat-akibat tersebut mengancam kesihatan dan kesejahteraan ibu serta kandungan dan boleh membawa MAUT

Cara Atasi:

Menjaga kebersihan diri
Makan makanan yang berzat setiap hari seperti sayur-sayuran hijau, biji-bijian, telur, ikan basah, daging hati, kerang dan tauhu
Rehat dengan cukup
Dapatkan rawatan awal dari klinik yang terdekat apabila mengalami tanda-tanda kurang darah.
Makan ubat yang diberi sebagaimana yang dinasihatkan

___________________________________________________
Dari segi makanan tambahan, Shaklee mengesyorkan pengambilan Vitalea utk mengatasi Hb rendah... berikut testimoni yang mengamalkan Vitalea..

Shaklee BERBEZA sebab...

Vitalea mempunyai patented Sistem Penyerapan Bioaktif utk memastikan peningkatan penyerapan asid folid kritikal.
memberi 28 Jenis Vitamin yang penting dalam satu rumusan yg seimbang.
menguatkan fungsi otak
membantu proses metabolisme dgn vitamin2 B yg lebih seimbang
ambillah bersama Vitamin C bagi meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh.
______________________________________________________________


Sila emelkan kepada suwmohamed[@]yahoo.com | sms/ whatsapp 0172101210 utk pertanyaan lanjut

Wednesday, September 21, 2011

Kenapa shaklee?

credit to mamafaiz

Hari yang ceria.. Alhamdulillah diberi peluang lagi utk berkongsi sesuatu yg bermanfaat disini dan pagi ni saya nak berkongsi tentang produk kesihatan Shaklee.. Sungguhpun telah 55thn berada di pasaran.. tetapi masih ada yang tak tahu ttg jenama ini...ada yang tanya,jenama baru ke.. almaklumlah sekarang ni produk kesihatan dah membanjiri pasaran.. mcm cendawan tumbuh selepas hujan. Tetapi, saya tak menyesal memilih jenama ini. Tahukah anda, pada 1915,Dr Shaklee telah mencipta multivitamin pertama didunia dan pencuci terbaik hasil daripada gabungan ciptaan sains dan alam semulajadi.. Bagi saya ada 3 perkara yang anda perlu yakini apabila memilih jenama tertua ini... Ia sentiasa selamat, berkesan dan semulajadi (mesra alam)...Mari baca apa yang dimaksudkan dgn 3 perkara ini... (credit to laman web shaklee.com.my)

SENTIASA SELAMAT

Ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian kami menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru kami, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan kami meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk. Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa

SENTIASA BERKESAN

  • Lebih daripada $250 juta dilaburkan di dalam kajian, pembangunan produk dan ujikaji
  • Terdapat lebih daripada 100 bahan rujukan saintifik, 90 daripadanya dicetak di dalam jurnal bagi rujukan pihak ketiga
  • 7 daripada 25 Pengembara Handal di dalam buku Time Life of All Time telah diperkasa oleh Shaklee
  • Produk Shaklee telah memperkasa Pengembara bertaraf Elit Dunia, Will Steger dalam 4
    Ekpedisi Artik Antarabangsa
  • 54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang diperkasa oleh Shaklee
  • Shaklee juga memperkasa atlit termasuk kumpulan peluncur ais, acara pentatelon Eli Bremer, Darin Shapiro, peluncur air Michelle Simpson, perenang Carly Piper, pemain GolfLPGA Reilley Rankin dan pemain softball Jessica Mendoza yang mana mereka mengambil produk Shaklee secara harian untuk prestasi yang optimum.

SENTIASA MESRA ALAM -

  • Kami merupakan syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar.
  • Shaklee telah menanam hampir 800,000 pokok bagi kempen A Million Trees. A Million DreamsTM dengan kerjasama pemegang The Green Belt Movement yang diasaskan pada tahun 2004 dan pemenang Nobel Peace Laureate Dr. Wangari Maathai
  • Pada tahun lepas sahaja, Shaklee telah berjaya:
    • Mengitar semula lebih 1,000,000 pauns kertas kadbod
    • Menghapuskan 10,200,000 pauns sampah pembungkusan
    • Menghapuskan 23,000,000 pauns gas rumah hijau
  • Shaklee merupakan penerima anugerah alam sekitar yang berprestij bagi anugerah-anugerah berikut:
    • 2008: Anugerah Stevie bagi Program Tanggungjawab Korporat Terhadap Alam Sekitar Terbaik
    • 2007: Anugerah Rekabentuk Organisasi Hijau Global Amerika
    • 2003: Anugerah Kecemerlangan Alam Sekitar Kebangsaan daripada Persatuan Alam Sekitar Professional Kebangsaan
    • 2002: Anugerah Agensi Melindungi Alam Sekitar bagi Perlindungan Climate
    • 2001: Anugerah Kepimpinan Gabenor Ekonomi dan Alam Sekitar- Sijil Penghargaan
      daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar California
Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI

reading old post makes me smile :)

i wonder how fast time flies!
teringat zaman2 dolu2..
zaman anak dara...zaman tengah bercinta..
a wonderful time..

just a simple thing can put a smile on my face :)

its not that im not happy now..
i am much much happier now!!
cume katenye segmen mengimbau kenangan hahahaha

Tuesday, September 20, 2011

testimonial ibu hamil dan shaklee

credit to mamafaiz

harini kita cerita pasal kehamilan dan supplemen je lah yer...(mcm saya plak yg hamil..ahaks....takdelah...sharing is caring........ ni sharing utk customer2 saya yg sedang hamil...tahniah)....entry sebelum ni saya share vitamin2 Shaklee yang bagus dan sesuai utk ibu2 hamil.. dan kalini nak share lak pengalaman seorang ibu yang hanya mengambil 2 jenis sahaja sepanjang kehamilannya~ Shaklee vitalea (multivit with irons) dan juga Shaklee ESP....hasilnya?

credit to azrin dan hadha
ceritanya .. cik yut a.k.a ibuaz telah pun selamat melahirkan seorang baby boy yang comel pada 12 disember lepas.
Rasanya tak salah kalau saya nak kongsi2 dgn kalian kan. Saya hantar gambar bawah ni kepada Kak N.
Kak N cakap wajah saya berseri-seri. *wink-wink*
Padahal saya baru sahaja melahirkan. Gambar ini diambil jam 4.23 petang. Azrie keluar jam 3.54 petang. hehehe... Sebelum tu saya
bergelut kesakitan dari jam 2 petang (lebih kurang la kot)..
Saya mmg perasan muka saya tak sepucat masa saya melahirkan Azyana atau Azzalea dulu. Boleh tgk gambar kat bawah ni.
Gambar ni diambil sehari selepas melahirkan Azyana. Lainkan?? Boleh nampak bibir saya masih pucat
agak-agak apakah rahsia cik yut kita ni?
rahsianya ialah ... sepanjang kehamilan yang terbaru tu, cik yut konsisten mengamalkan pengambilan ESP dan Vita-Lea (remember? Vita-Lea ni killer product SHAKLEE tau .. memang kalau kat oversea tu well-knowned as vitamin pranatal)..
hmmm.. interesting. menurut cik yut lagi, dia cuma mengambil kedua-dua jenis suplemen ini sahaja atas sebab-sebab kesihatan. hasilnya? tetap menakjubkan!..jadi mmg beza hasil kandungan yang dulu tanpa shaklee dan yg baru bersama shaklee..hehe..so, kepada kawan-kawan saya yang tengah preggy tu dan telah pun mendapatkan set untuk preggy momma .. saya harap sangat kawan-kawan konsisten makan suplemen tu semua tau. jangan ngelat-ngelat. ingat kat baby dalam perut tu, dan ingat betapa nak beranak ni susah .. so, korang kena prepare physically and mentally, and spiritually.nak tahu kelebihan Vita-Lea dan ESP ni kawan-kawan boleh lah refer kat sidebar blog saya ni.
tak cuba tak tahu... tak kenal..tak cinta.....yg pasti..tak salah mencuba..kan kan kan..

email me at suwmohamed[@]yahoo.com or sms at 017-2101210

Monday, September 19, 2011

lecithin? apa yang bestnye??

credit
Seronok pula saya berkongsi kebaikan suplemen Lecithin ini. Lecithin ni bukan setakat suplemen untuk me'reduce' inches di tubuh, malah sesuai bagi mereka yang bergelar student (digabungkan dengan vitamin B Complex).


Now, jom kita baca fakta-fakta mengenai khasiat Lecithin ini.

  • Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke,heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 - 7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini.
  • Kenapa org yang nak kurus suke Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye .. ianya memecahkan lemak). Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc .. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak.
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  • Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan .. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat .. cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE .. BILE ni fungsinya plak mencairkan lemak dan .. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan
Best kan Lecithin ni? So, jangan tunggu lagi. Segera hubungi saya untuk mendapatkan stok Lecithin anda :)

Updates on Aisy @ 8month 18 days


Dah ble berdiri tegak tanpa sokongan.. Berangan takperlu sokongan tapi asek jatuh je.. :)

Gigi dah ada 7 batang.. 4 diatas, 3 dibawah.. Tapi jarang2.. Ikot sapa la ni :p

Suka wat mulut ikan..


Extra air liur.. Dari mana ntah datangnya ni.. Asek meleleh je..

Bile dengar lagu..mula la goyang punggung.. Tp in weird way.. Hahah..

Suka tengok iklan upin ipin.. Kalo time tido pon leh bangun..

Makan banyak sudaaa...

Tido yang ganasss..kikiki.. Yg ni pon ikot sapa la yer?!

Extra manja.. Tak ble tinggal.. Nak kena ada org je kat sebelah.. Huhuhu.. Yang ni No good.. Babysitter pon dh komplen " akak byk keje.. Nak masak lagi nak buat itu ini.. Tapi Aisy xbg bangun pon.. Susahla akak"

Why la Aisy.. Susah la ibu camni..nanti kita cari Babysitter yang tak sibuk yer?!


Ok.. Itu saja update utk kali ni..

:p

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, September 13, 2011

Berpantang? cuba vitamin yang selamat dan berkualiti ini

Takyah saya tulis intro panjang2 yer,straight to the point.. mari baca kisah Pn Adda, salah seorang customer merangkap kenalan alam maya yang dah kak cery anggap mcm adik beradik sendiri..dan yang kini menjadi rakan bisnes.. dibwh ni saya sekadar nak kongsi bagaimana perbezaan yg beliau rasa kerana beliau hanya mengamalkan Shaklee ketika mengandung anak kedua.. walaupun semuanya hanya bermula sejak anak kedua.. well.. better late than never.. Jom bacaa..dipetik dari blog Pn Adda,click here
_____________________________________________________________

"..Saya mula mengenali Shaklee bila mengandungkan anak kedua saya..mmg masa tuh badan lemah sgt smp sy dinasihatkan doktor agar mengambil supplement. Disitulah pertemuan pertama saya dengan Shaklee aiseeehh..hehe since consume, badan saya jd much better n bertenaga, urus rumah dan jaga anak first yang tembam tu x terasa berat bagi saya berbanding sebelumnya..keje sikit semputnye lebih hehe..disebabkan kesan positive yang saya dapat, saya tekad nak berpantang dengan SET BERPANTANG(SET C) shaklee sahaja..sbb masa anak first dulu saya beli jamu mahal2..xde kesan langsung pada badan..satu kerugian bagi saya..so sy xmo ambil dah..saya cuma bergantung pada vitamins dan masakan mak mertua saya yang enak hehehe. Alhamdulillah, Eilman membesar dengan sihat, jarang sangat sakit,demam kuning sgt rendah dn cuma seminggu berat saya pun turun dengan jaya ke berat asal, sekarang pada usia Eilman 5 bulan, berat Eilman 8kg lebih, baru 2 kali demam..tu pun sehari je..saya sangat2 berpuas hati Alhamdulillah... :) Nak baca kisah saya dari pregnant smp sekarang with shaklee klik here
ini dia eilman,hero kedua Pn Adda.. comel


Akhir kata.. ini vitamin2 yg bagus diamalkan ketika berpantang (Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Zinc) dan boleh add on ESP, Ostematrix, Vitamin E.. utk hasil lebih optimum..
______________________________________________________________________



Jika anda inginkan pilihan suplemen utk berpantang yg bersesuaian dgn budget anda, sila emel saya di suwmohamed[@]yahoo.com | sms |whatsapp saya di 017-2101210.

Tips cantik ala Ayu Raudhah?


Credit

Bagi peminat-peminat drama bersiri hebat Nurkasih telah pun difilemkan dan meletopp di pawagam, pasti sangat familiar dengan watak Aliya, isteri kepada Ustaz Aidil. Gadis lemah lembut berhemah tinggi, yang lahir dari kalangan orang berada dan pernah seketika cemburukan Nur Winking smile
ayu-raudhah-bertudung
Ayu Raudhah, pelakon jelita adik kepada Rozita Che Wan ini, dalam salah satu tipsnya, mengambil minuman VIVIX daripada Shaklee sebagai suplemen harian beliau.
yoursupermom_vivix
Antara lain tips-tips yang diamalkan oleh Ayu Raudhah sendiri:

Tips kecantikan wajah
- Membersihkan dan menjaga muka dengan kerap

- menyapu ais pada muka untuk merawat kulit bermasalah
- Menjalani rawatan muka dari produk2 yang dipercayai

Tips kesihatan rambut
- menggunakan daun bunga raya


Tips kesihatan tubuh badan
- menjaga pemakanan
- melakukan senaman (bangkit tubi 50 kali sebelum tidur)

- mengamalkan sirap Shaklee (Vivix)

VIVIX merupakan tonik anti-penuaan pelbagai manfaat yang sesuai untuk mereka yang menghidapi diabetes, arthritis, gout, dan macam-macam lagi. Mengandungi resveratrol yang dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah penuaan berlaku dengan pantas.
Walaubagaimanapun, pengambilan VIVIX adalah tidak dibenarkan untuk kanak-kanak, wanita hamil dan yang sedang menyusukan bayi.
Harga sebotol VIVIX ialah RM380. Boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut tentang VIVIX dan membuat pesanan.
______________________________________



Hubungi saya di talian 017-2101210 or sms/ whatsapp
dan boleh juga email pada saya at suwmohamed[@] yahoo. com untuk pertanyaan lanjut :)

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.