Search This Blog

Loading...

Wednesday, November 9, 2011

bulan november adalah bulan kecantikan :)

kenapa bulan kecantikan?
sebabnya bulan ni ada promosi vitamin E..


vitamin E memang terkenal untuk kulit, selain itu..ada lagi khasiatnya yang kita tak tau..antaranya ialah:

· Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic payudara

· Melindungi paru2 dari pencemaran udara.

· Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.

· Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.

· Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

· Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).

· Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.

· Merendahkan kadar kolesterol.

· Membantu mencegah kanser.

· Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.

· Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.

Sumber makanan Vitamin E: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum

Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan: Mudah radang,penuaan kulit sebelum masa,rambut gugur,anemia

untuk pertanyaan lanjut, sila
sms|whatsapp at 017-2101210
or shoot me an email at suwmohamed@yahoo.com

Tuesday, November 8, 2011

updates on aisy @10month

*gambar blur*

1. dah pandai berdiri tanpa pegang2..tapi jalan belom lagi :) bile anak ibu nak berjalan ni..
masa umur 9 bulan dah berdiri..ingatkan 10 bulan dah leh bertatih2..

2. kuat makan..rasenye aisy ni menjadikan makan sebagai hobi bukan sebab lapar kot..asek makan jer

3. dah pandai geleng kepala..so cuteeee!!!

4. dah pandai tepuk2 tangan.. :)

5. gigi taring dah kuar...tapi tak kuar sepenuhnya lagi.. baru nampak putih2 je..so total gigi 8 batang + 2 gigi taring yang nk kuar tu kira 10 laa

6. favourite word.."alllooooo" (versi garau sket heehehehe)

7.

Sunday, November 6, 2011

Selamat hari raya Aidiladha

Selamat hari raya semua..
Dan kami yang tak balik kampung ni sangat sedey sebab daging korban pon xde.. Kedai pon xde..Sume tutup.. Feeling2 nak masak daging, terpaksa la gi carrefour..

Apa-apa pun, sape yang balik kg.. Selamat enjoy dan sape yang tak balik kg tu.. Jom la kite gi beraya kat shopping complex.. Xde org arini ble la feeling2 vip jalan xjam n tak ramai orang hik hik hik..

Tuesday, November 1, 2011

Ostematrix??? ape benda tu???

ni vitamin kami sekeluarga...
kenapa saya kata "kami sekeluarga"? sebab both me n hubby amek ni..
seriusly sebelum ni cam tak caya takkan pil kalsium ni leh ubat macam2..
kalsium untuk tulang..thats it!!
tapi sebenarnya bila makan baru tau...
lepas amek tu..walaupon tido lambat kol 1-2 am, pagi cepat je tersedar..series!! kol 6pg dah cerah mata takde rasa layu2 or rasa kena paksa bangun.. sangat best!!!

n then yang paling best.. hubby lepas amek sehari pon die rasa banyak giler beza dengan sebelum tu (masa tak makan)..siap cakap best giler amek oste ni!!

not only that..bagi ibu menyusu macam saya ni..bile amek Oste plus SET B..susu meriah uolss..
best giler..kalo pagi bg anak menyusu tu..aisy lepas je cik b tu sbb kuar banyak sangat..n then dah cam highway 6lanes kuar memancut-mancut basah muka die..tak pasal2 baju ku juga basah.. :)

dan lagi.. kaki ku yg mmg spesis tumit pecah tak lut walau amek ubat ape skali pon ni...xde dah crack heel uollsss...sebelum ni pakaila cream ape pon, minyak ape pon..takdenye nak ilang..ilang takat sendu2 je lepastu ade balik..pakai selipar ke tak ke dalam umah same je..tapi oste dah menyelamatkan ku..siap terfikir lagi, awatla masa aku anak dara dlu tak jupe ngan shaklee ni..kalo idak, takdela aku membazir duit beli mende2 cream tah pape yg banyak tapi nan adonye berkesan..

sangat best kan???
jadi kawan-kawan..jom la cuba yer..kalo yang masih belajar..sangat bagus utk stay lewat malam..
yang keje bagus rasa ringan badan dipagi hari..ibu menyusu bagus untuk milk production..dan orang ada masalah crack-heel sangat bagus amek oste ni..


ble sms| whatsapp 017-2101210 or email me at suwmohamed[@]yahoo.com untuk pertanyaan lanjut :)
You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.