Search This Blog

Loading...

Friday, December 23, 2011

my BF journey :)

kejapnye masa berlalu..pejam celik pejam celik dah nak masuk 2012..
dan anakku pulak dah nak masuk setahun..
01.01 ni aisy genap setahunn

hepi 1 year old my bushuk!!

Alhamdulillah juga berjaya fully breastfeed selama setaun ni.. tak pernah terfikir akan berjaya sampai setaun tanpa campur susu formula..thank you Allah diatas rahmat dan rezeki yang diberikan :).. sebelum ni ingatkan paling lama pon 6 bulan je kot..sbb ramai kawan2 yang breastfeed( fully) sampai ni je..lepastu dah campur FM sebab susu tak cukup..dan anak nk minum susu banyak..

being me, yang baru anak sorang ni..dan takde pengalaman, ingatkan akan jadi camtu jugakla..Alhamdulillah, manage to reach 1 year without FM.. di samping sokongan kawan2 dan juga pembacaan tentang penyusuan susu ibu..

n BIG thank you TO my dearest hubby for supporting my breastfeeding journey.. without your support, rasanya dah lama campur or bagi FM kot..sebab sepanjang BF ni banyak betul dugaannya.. nasib baik suami memahami dan memberi kata2 semangat..

dan semalam hubby cakap.."sib baik aisy bf kan, banyak kite untung tak perlu beli susu FM" yep..very true..byk sangat untung dengan BF..berjimat dan juga disamping kebaikan2 lain yang tak perlu lagi disebut2..Alhamdulillah :)

kalo nak dikirakan..
susu setin rm80 (tahan about 1 week~according to my fren) times 4= rm320 baru sebulan then times 12= rm3840 setaun..fuh! quite a lot la..boleh bli macam2 dah tu

harap-harap dapat meneruskan penyusuan susu ibu selama 30 bulan seperti yang disyariatkan, insyaAllah.. :)

untuk tahun depan..byk resolusi 2012 yang berada dalam kepala dan telah dicatat dalam buku diari..InsyaAllah will try my best to achieve it! yep..yakin boleh..rakan muda (ops.. pulak dah hehehe)

tahun depan juga usiaku menginjak kepada huruf 3..

hmmm...
semoga lebih matang mengharungi hidup ini.. aminn

Tuesday, December 20, 2011

Energising Soy Protein

ini antara hot item dalam koleksi saya selain set pengurusan badan dan set kecantikan..kenapa??



Apa yang best pasal ESP ni? dan apa yang kita dapat bila makan ESP ni?

1. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
2. Lelaki : melindungi dari any disease (heart,cancer,etc)
3. Ibu mengandung : for a healthier pregnancy - well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
4. Ibu yang menyusukan: menambah dan mengekalkan milk supply ; increase berat badan baby healthily
5. Wanita: keanjalan kulit … (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

JIKA ANDA MENGAMBIL VITAMIN LAIN, PEMAKANAN ESP INI AKAN MEMBANTU MENINGKATKAN KEBERKESANAN VITAMIN..sebabtu lah ESP ini diantara hot item dalam koleksi saya..

tak percaya? cuba dlu dan rasai perbezaannya

BERMINAT? JOM CUBA..SMS/WHATSAPP 017-2101210
OR email suwmohamed[@]yahoo.com

Monday, December 12, 2011

aisy yang dah pandai ajuk percakapan :)

aisy tak leh sebut "ayah" atau "ibu" lagi..
tapi aisy dah ble ajuk percakapan secara spontan..
contoh..
  1. aritu kami bersembang.. n then secara tak sengaja ibu cakap "abanggg" n then terus secara spontan aisy sebut "abanggggg"..kami gelak giler

  2. suami bertanyakan sesuatu dan ibu cakap "takdop"..dak keshek ni pon gi ikot jugak cakap "takdop"..

  3. bile ibu tunjuk buku dan sebut kaler2..kaler yang aisy ble ikot ialah "yellow" dan "white"
4.
lepastu bile ibu sebut "Allah"..aisy akan cakap "allooo"

5. kalo sebut "oooo" otomatik aisy akan sebut mende yang sama

:)

tp tu cume secara spontan..kalo sebut soh ikot lagi skali..takdenye dak keshek tu nak sebut..

huhuhu..dan aisy dah ble berjalan..tapi terketar2 la lagi hahahah..

new year nanti aisy umur setaun.. cepatnye anak ibu membesar :P

be a good boy yer aisy :)


Friday, December 2, 2011

bulan nov bulan kecantikan..bulan Dis bulan awet muda!!!

kenapa saya kate gitu?
sebab bulan ni ada promosi istimewa VIVIX.. VIVIX adalah produk yang menjadi rebutan ramai orang..dan jangan terkejut vivix ni terjual sebanyak SEJUTA botol pada tahun pertama dilancarkan di US dan KANADA..SEJUTA yer..perghhh

so ape itu VIVIX??? Ape yang best sangat pasal vivix ni??
jom bace..



credit
Jenama produk kesihatan terkenal Shaklee memperkenalkan minuman kesihatan Vivix Botanical Beverage Mix yang menghimpunkan semua kebaikan tumbuhan berkenaan.

Malah ia adalah produk terlaris dengan jualan sejuta botol sejak tahun pertama diperkenalkan di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada.Menurut Ketua Pegawai Saintis Shaklee Corporation Amerika Syarikat, Dr Carsten R Smidt, Vivix adalah kuasa baru menghalang proses penuaan wajah.Kandungan anggur muskat, elderberi, lobak ungu dan polygonum cuspidatum terbukti membantu untuk melawan penyakit serta melambatkan proses penuaan. "Kajian yang dijalankan membuktikan kandungan dalam tumbuh-tumbuhan terutama anggur muskat memberi tindak balas melawan agen penuaan.

Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan.

Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan.Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain.

sumber: Harian Metro

untuk bacaan tambahan..
boleh klik
vivix sebagai priceless gift dan juga tips cantik ala AYU RAUDHAH dan lagi DISINI


sms| whatsapp at 017-2101210 or email at suwmohamed@yahoo.com

Thursday, December 1, 2011

nak kulit gebu? halus? dan cantik?

Salam semua.. harini rasa bersemangat nak share pasal GLA dan vitamin E..
GLA tu ape?
tengok gambar kat bawah ni..

GLA sebenarnya adalah gamma linoleik acid..dan diperkaya dengan vitamin E..yang ni produk shaklee yang sangat best..kenapa saya kate best? jom bace testimonial pengguna GLA ni

ni testimoni dari pharmacist by profession..hasilnya dalam masa secepat 2 minggu je..bagus kan?


testimonial dari azrin..katenye kawan die amek ble regulate period..so senang nak merancang.. kan ke best tu?

dila plak amek GLA dan Alhamdulillah cyst die makin mengecil..disamping doa yang berterusan insyaAllah..

mai plak share yang dia dah dapat atasi masalah kulit kasar ditelinga..


sekilas fakta berkenaan vitamin E
Khasiat Vitamin E :

  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic payudara
  • Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
  • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
  • Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.
  • Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
  • Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.
  • Merendahkan kadar kolesterol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
  • Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.
  • Sumber makanan Vitamin E: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum
  • Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan: Mudah radang,penuaan kulit sebelum masa,rambut gugur,anemia

GLA pula..
kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni:

  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
yang kat atas tu antara testimonial daripada pengguna GLA mahupun vitamin E..anda bagaimana? tu pon cume skadar mengambil contoh..banyak lagi testimonial yang lain..dan mungkin juga testimonial dari anda selepas ini?

ble sms|whatsapp saya at 017-2101210 or shoot me an email to suwmohamed@yahoo.com untuk pertanyaan lanjut

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.